Eldtomta

Hur den nya handelsboden i Eldtomta fungerar kan sammanfattas i tre blipp: blippa in, blippa i kassan och blippa ut. Smidigt, tycker både Malin Ahnelöv och Nils Rosvall som äger matbutiken och Eldtomta café. Båda två såg ett behov av en närmare matbutik än den i centrala Vårsta.

– Den ligger åtta kilometer härifrån, och ju längre ut man åker i Skanssundet desto längre blir det. Och folk där behöver också storhandla, säger Malin Ahnelöv.

Allt kan inte funka perfekt från start. "Tack för att ni skriver ni skriver upp här om en vara inte går att skanna" lyder uppmaningen vid kassan.

Allt kan inte funka perfekt från start. "Tack för att ni skriver ni skriver upp här om en vara inte går att skanna" lyder uppmaningen vid kassan.

Albin Tingstedt

Olikt första gången när Eldtomta blev handelsområde i slutet av 1800-talet är den här handelsboden helt obemannad. Den är också öppen dygnet runt, alla dagar i veckan.

Trots att butiken inte ser mycket ut för världen utifrån (inte större än en friggebod) är den fylld med 500 olika varor, menar Nils Rosvall. Här hittar man allt man behöver till grillkvällen och till myskvällen i tv-sofforna.

Drömmen om Grödinge-livet

Vägen hit var långt ifrån självklar för makarna.

Malin Ahnelövs föräldrar har bott i Grödingelandet i mer än ett decennium. För tre år sedan var det hennes och Nils tur. Mitt under brinnande pandemi byggde paret ett hus i Sibble. Men det som var tänkt att vara ett helgboende mot kontrasten i Gröndal i södra Stockholm blev snart mycket mer.

– När Eldtomta café blev till salu kunde vi inte tacka nej. Vi har båda jobbat med mat och dryck på olika sätt och det är den stora passionen, säger Malin Ahnelöv.

Sagt och gjort. För ett och ett halvt år sedan tog de farväl av storstadslivet och flyttade till huset i Sibble – bara ett stenkast från det anrika kafé som de nu äger tillsammans med Malins mamma Maria.

Nygammalt koncept

Till en början var de rädda för hur folk skulle reagera kring ett nytt ägande av kaféet. För med nya ägare kommer förändringar. För Nils och Malins del innebar det bland annat nytt bröd från Tumba, drycker från Sörmland, serveringstillstånd och en glassbar. Men den oron försvann ganska snart.

– Folk har varit positiva till att vi har tagit över och fortsätter driva och vi får fin feedback på förändringarna, säger Malin Ahnelöv.

– Men för oss handlar det också om att hålla fast vid vår grej och inte rucka på den. Vi har ju en vision av hur vi vill att Eldtomta ska vara och bör bli, fyller Nils Rosvall i.

Vad är det då?

– Jag bryr mig om Grödingelandet – det är en fantastisk plats att bo på. Att få vara med och fortsätta förbättra servicen för alla som bor här och vara en del av communityt här är både givande och kul, säger Malin Ahnelöv.

"Kommer tillbaka"

Åter till matbutiken.

Nils Rosvall visar ett par kaféstammisar hur blipp-systemet funkar. Efter lite teknikstrul med telefonen som blippar in dem har de handlat en påse godis.

– Det är ju fantastiskt! Då slipper man handla på vägen hem, säger mannen som annars bor i Högdalen.

Nils Rosvall flikar in:

– Nu har ni godis för hemfärden, säger han.

– Den här? Den är slut innan vi kommit till Vårsta! Men vi kommer tillbaka.

Blippa in, blippa i kassan och blippa ut. Klart.

Blippa in, blippa i kassan och blippa ut. Klart.

Albin Tingstedt