De första rapporterna om algblomning började komma från Nynäshamn den 13 juni. Att algblomningen är extra tidig i år har med det varma vädret att göra. Stockholm hade flest soltimmar i hela landet under juni månad.

Men en liten bit från skärgården är det än så länge lugnt. I Mälaren finns just nu ingen utbredd algblomning även om alger skådas på några platser längs med sjön.

– Nej, har inte fått rapporter på att det är någon utbredd algblomning just nu. Men det kan vara lokalt under varma dagar men eftersom det blåser rätt mycket kan det komma in lite men sedan blåsa ut igen, säger Sofia Alpsjö Siljevall, enhetschef miljö och hälsoskyddsenheten och fortsätter.

– Man behöver vara uppmärksam när man badar, framförallt om man har småbarn, är äldre eller har djur.

Vattnet är tjänligt på Steningebadet i Sigtuna kommun.

Vattnet är tjänligt på Steningebadet i Sigtuna kommun.

Jens Kassnert

I Sigtuna kommun är det kultur- och fritidsförvaltningen som har hand om de kommunala baden. De tar regelbundna prover på vattenkvalitén på de allmänna baden. Dyker det upp något provsvar som visar på att vattnet är otjänligt eller har en anmärkning på något sätt tas ett andra prov för att säkerställa om det är tillfälligt eller permanent.

– Då skyltas det upp om det är allvarligt och är det flera prover i rad som visar på att det inte är läge att bada så spärrar man av och sätter upp skyltar på stranden om avrådan från bad, säger Sofia Alpsjö Siljevall.

Under juni månad har det varit mycket varmt och Stockholm så vad säger prognosen för algblomning i Mälaren under de kommande veckorna?

– Högre vattentemperaturer ger en ökad risk för algblomning, det går hand i hand. Det man kan göra innan man hoppar i är att man tittar hur det ser ut och ser det misstänkt ut eller är en tydlig grön sörja, bada inte då, säger hon.

Än så länge är Mälaren i stort sett fri från algblomning.

Än så länge är Mälaren i stort sett fri från algblomning.

Jens Kassnert