Göteborg

19 april släpper sångerskan, låtskrivaren och arrangören Anna-Maria Nordström sitt debutalbum i jazzgenren. 

– Jag gillar neosoul och musik som bottnar i ett bra beat och en skön vibe. På det här albumet är det harmoniken som gör att det blir jazz. Kanske är det så att jag hör hemma i gränslandet mellan jazz och neosoul och det är precis där jag ska vara. Det ger mig friheten att ta vilken väg jag vill. 

På albumet titulerat Mod har hon skrivit och arrangerat all musik och texterna hon sjunger är ”vardagspoetiska livsbetraktelser som ligger väldigt nära hjärtat”.

Ett eget unikt uttryck 

Parallellt med sångerna har hon även komponerat instrumentala stycken, en mix som landar i ett eget unikt uttryck på ett och samma album. 

– I det här albumet har jag investerat mitt hjärta, det består av en samling musikaliska noveller med en variation av musikaliska uttryck, vissa med text och andra utan. Den röda tråden är att det är mina ord, mina kompositioner och mina arrangemang, förklarar Anna-Maria. 

– Jag försöker att skriva modernt och använder ett vardagligt och ärligt tilltal i mina sångtexter som handlar om livet, när man är mitt i det.

Hur menar du modernt?

– Att man kanske inte alltid vet vad man kan förvänta sig, oväntade vändningar och så… Det är inte traditionell swing så sett, säger Anna-Maria och skrattar. Och jag kompromissar inte när det kommer till musiken. Vi är åtta i bandet, men det innebär inte att alla spelar på alla låtar, de instrument som ska vara med är det. Inte ens jag är med på alla låtar. I min värld är det lite av ett modernt sätt att tänka.

Ligger det något självbetitlat i valet av titeln?

– Oh ja, för mig har det varit ett stort steg att ta. Redan runt millennieskiftet, under mina år på Berklee College of Music i Boston, upptäckte att det var roligt att skriva. Sedan flyttade jag hem till Sverige, jobbade som musiklärare, bytte fokus, skaffade barn – andra saker kom emellan och jag hittade inte rätt sammanhang för musiken. Men jag har alltid velat sjunga och så kom pandemin och jag mindes att jag hade massa låtar i en byrålåda, tog fram dem, digitaliserade dem och insåg att det här var jätteroligt! Så jag tog mod till mig och satte ihop bandet och på den vägen är det.

Många lager av mod

Det var många lager av mod som krävdes, att våga visa upp det hon gjort för andra, professionella musiken som hon respekterade, och inte minst – att visa sina texter.

– Jag skriver väldigt ärligt, samtidigt är jag alltid väldigt självkritisk. Och sen, jag är inte purung och att våga debutera nu… Det är lite läskigt och utelämnande, även om jag innerst inne vet att det är bra musik, men det är läskigt iallafall. Det är mina tankar och mina melodier och det är första gången jag ger ut något. Men jag ser fram emot att det snart är ute. Jag har levt med de här låtarna så länge nu, i mitt huvud är nästa album redan ganska så klart. Jag har lätt ett eller två album till, skrattar Anna-Maria.