Det blev en festlig avslutning på året för Anna Sundberg i Gladö kvarn. På en och samma vecka fick hon både Cirkular gastronomy award och Huddinge kommuns miljöpris. Det senare för sitt arbete med att köpa upp övertaliga killingar och låta dem beta i Huddinges naturreservat.

– Det känns fantastiskt! Det är ju därför jag gör det här, för att bidra till den biologiska mångfalden, säger hon.

Anna Sundbergs killingar betar i hagarna i Gladövik i Orlångens naturreservat och har de senaste åren blivit en besöksattraktion.

– De lockar tusentals varje sommar. Det kan vara hundra besökare under en helg. Att bara kunna åka ut och hänga med 60 killingar är lite exklusivt, säger Anna Sundberg.

Killingarna lockar tusentals besökare till hagarna i Gladövik varje år.

Killingarna lockar tusentals besökare till hagarna i Gladövik varje år.

Sacharias Källdén

Killingklubbar och getyoga

Till sommaren blir det fler hagar mellan Ebbadalsvägen och Lännavägen.

– Nu har vi fått bättre stängsel. Vi prövade förra året, men stängslen var inte tillräckligt bra och killingarna rymde ut på Lännavägen hela tiden, säger Anna Sundberg och skrattar.

Hon ordnar också killingklubb både för barn och vuxna. Då får man bland annat lära sig om olika växter och arter och att valla killingar. Dessutom ordnas getyoga i hagen på sommaren.

– Killingar vill gärna bli klappade och de hoppar gärna upp på en och myser så de passar väldigt bra vid yoga, säger Anna Sundberg.

Och så är det det där med att de är allätare. De kan äta upp till 380 arter.

– De kan gå upp till en mil om dagen, de strövar som rådjur. Och de äter allt. Till skillnad från nöt tar de sly i första hand. Nu har det kommit tillbaka arter i hagarna som tidigare varit försvunna.

Killingarna är väldigt sociala och keliga – och inte ett dugg kinkiga med maten.

Killingarna är väldigt sociala och keliga – och inte ett dugg kinkiga med maten.

Sacharias Källdén

Säljer köttet

I åtta år har Anna Sundberg köpt upp getter och låtit dem beta över sommaren. Hon drev tidigare en cateringfirma men började plugga hållbarhet och gjorde praktik på en getgård. Där fick hon veta att de flesta killingar dödas direkt efter födseln – särskilt bockarna – eftersom gårdarna inte har marker för dem att beta på och köttproduktionen är väldigt liten.

– De kastas i soptunnan. Det är ett sådant slöseri, det är ett fantastiskt fint kött eftersom de äter så många arter, säger hon.

Nu får de beta under sommaren och sedan skickas de till ett gårdsslakteri. Köttet säljer Anna på Reko-ringen eller i köttlådor som man kan beställa via webbsidan.

Vad hon ska göra med de 10 000 kronor hon fick i prispengar har hon ännu inte bestämt.

– Kanske investerar jag i ett nytt hästsläp som jag transporterar killingarna i, det behövs. Eller så gör jag något som gynnar människorna som kommer ut. Jag har inte riktigt bestämt, det här kom som en överraskning.