Det är en kall natt i mars då en naken kvinna hittas mördad i gångtunneln intill Kräpplaparken i Stuvsta. Hon har fått halsen avskuren. Jannica Brandt, utredare vid grova brott på polisområde Stockholm syd i Flemingsberg, rings dit. Hon upptäcker snart att brottet har likheter med tidigare ouppklarade mordfall.
Det är inledningsscenen i Andreas Ek:s nya roman "Han älskade dem alla" som är tredje delen i serien om utredaren Jannica Brandt.
– Jag fick en bild i huvudet, att det skulle vara en död människa i en tunnel. Jag kom på att det finns en tunnel vid Kräppslaskolan och det är ju en bra kostrast med en skola intill, säger Andreas Ek.
I sin senaste kriminalroman tar ex-polisen Andreas Ek livet av en kvinna i gångtunneln intill Kräpplaparken i Stuvsta. Kriminalkommissarie Jannica Brandt vid polisen i Flemingsberg utreder mordet. "Hela boken utspelar sig mycket i Huddinge", säger han.
Johanna Wallén
Vi står i gångtunneln, tågen dundrar förbi ovanför och en och annan skuggfigur dyker upp i den andra tunnelmynningen. Utanför ligger Kräpplaparkens nya lekredskap inbäddade i nysnö.
– Jag var här och gjorde research förra sommaren. Då var parken inte byggd, då var det en risig gammal fotbollsplan. Så det där är inte med i boken, det är ju synd, säger Andreas Ek med ett snett leende.
Han är noga med detaljerna. Som före detta polis har han svårt för deckare generellt, han retar sig på allt som inte stämmer. Han vet vad han pratar om när han beskriver en brottsplats och han har dessutom förlagt handlingen till en plats som han känner som sin egen bakficka. Han växte nämligen upp i Stuvsta.
– Jag bodde närmare Skeppsmyreparken, men var mycket hos kompisar i det här området. Det är kul att skriva om Huddinge, jag gillar också att läsa om platser som jag känner till.
"Jag var här och gjorde research förra sommaren. Då var parken inte byggd, då var det en risig gammal fotbollsplan. Så det här är inte med i boken, det är ju synd", säger Andreas Ek, när vi ses i Kräpplaparken.
Johanna Wallén
Polis som blev brandman
Andreas Ek arbetade som polis i 16 år. Han har bland annat varit ordningspolis, förundersökningsledare, instruktör och kriminaltekniker. Men han lessnade efter den senaste stora omorganiseringen och samtidigt upptog skrivandet allt mer av hans tid. Det var svårt att kombinera polisarbete och författarskap. När han hittade ett snabbspår till att bli brandman sa han upp sig.
– Inflödet av ärendet inom polisen är galet högt. Jag gick ner i tid men jobbade nästan lika mycket ändå. Nu har jag jobbat som brandman i ett år och har mycket mer tid för skrivandet.
Han har fyra böcker på gång i år. Förutom böckerna om Jannica Brandt skriver han på två andra serier och ska dessutom ge ut sin första barnbok. Andreas Ek har haft ett högt tempo sedan han började skriva 2014. Då hade han aldrig tänkt tanken att han skulle bli författare.
– Jag var föräldraledig och min fru, som också är polis, jobbade en del kvällar. Jag satt och zappade på tv:n och tänkte att jag måste göra något vettigare. Så tänkte jag att jag skulle skriva en bok. Det dök upp en scen upp i huvudet och så satte jag mig och skrev. Jag visade det för min fru som tyckte att det var spännande och jag bestämde mig för att fortsätta.
Det är ungefär så hans böcker blir till. Han har en scen – som den i gångtunneln – och bygger en historia utifrån den. Han har oftast ett slut, men vet inte hur han ska komma dit. Historien växer fram längs vägen. Och han skriver fort, en bok blir till på några månader
– Jag sätter mig och skriver så fort barnen har gått till skolan. Sedan ställer jag klockan och skriver i 45 minuters-sjok, då tar jag en paus. Sedan kör jag tre, fyra sådana pass per dag.
Skrivandet är lustfyllt och han gillar sina karaktärer. Och Andreas Ek tänker umgås med Jannica Brandt ett tag till, han håller redan på med nästa bok.
– Det kommer att bli minst fyra, jag hoppas på fler.
Andreas Ek är kritisk till centraliseringen inom polisen. "Jag vill se fler poliser som rullar i bilarna och som knallar omkring och syns. Det skapar trygghet.", säger han.
Johanna Wallén