Anakin Siverling är 20 år och har bott i Solna hela livet.

Nu vill han flytta hemifrån. Han har köat för en hyresrätt i ett par år men bara haft chans på Signalistens korttidskontrakt.

– De är på två eller tre månader. Det känns lite onödigt att flytta när man ändå måste flytta hem igen så snart.

Köpa då? Nja. Anakin, som jobbar som servitör i Sundbyberg, inser att det ligger ganska långt fram i tiden.

– Jag tjänar okej, får ut 17 000 kronor i månaden. Men priserna i Solna är höga. Det skulle väl ta typ tio år att spara ihop till en insats. Så länge vill jag inte bo kvar hemma.

Anakin tror att lösningen på bostadsproblemet i Solna är att bygga. Både bostadsrätter och hyresrätter som inte blir för dyra.

Höjda hyror väntar

I dag är var åttonde ny lägenhet i Solna en hyresrätt. Det ska öka, runt 1 200 finns i pipeline.

Samtidigt växer oron i just hyreskvarteren. I Råsunda väntar en kraftig hyreshöjning då Signalisten har bedömt att hyrorna ligger för lågt.

Stiftelsen vill också renovera 1 500-2 000 lägenheter. I vissa fall kan hyrorna stiga 50 procent. Det anses nödvändigt för husens värde och livslängd.

Men många hyresgäster befarar att de då tvingas flytta och lämna Solna.

Som pensionären Leena Saenz i Bergshamra, där domstolsbeslut gett Signalisten klartecken att totalrenovera, uttryckte det för Mitt i i höstas:

– Vi som bor här är vanligt folk, barnfamiljer, ensamstående och äldre, många över 80 år. Känslan är att Signalisten vill ha oss härifrån. Men var ska man ta vägen?