Personalen inom ambulanssjukvården har svårt att få sina måltidsuppehåll.

Dessutom måste de ofta jobba över. Enligt en enkät hade 55 procent haft övertid de senaste två månaderna, då de larmats ut nära inpå arbetspassets slut. 60 procent hade haft arbetsdagar på mer än 12 timmar.

Och några schemalagda raster har de inte, utan får uppge måltidsuppehåll när det är dags att äta.

Nu har skyddsombuden fått nog och skickat in en anmälan om ingripande enligt arbetsmiljölagen till Arbetsmiljöverket.

Det är fyra företag som bedriver prehospital vård i Region Stockholm: regionägda Aisab, Falck ambulans, Samariten och Capio läkarbilar.

Prioriterar patienterna

Men det är inte de som larmar ut ambulanser, utan det gör SOS alarm. Och de tar inte hänsyn till scheman och raster, utan prioriterar utifrån patienternas behov, där livshotande tillstånd har prio ett.

– Det är hög belastning, vi räcker inte till, säger Emil Skoglund, ambulanssjuksköterska och huvudskyddsombud, och berättar om en händelse nyligen där ett barn med hjärtstopp avled sedan det tagit 25 minuter att få en ambulans på plats.

Riskfyllt

Sådana larm går naturligtvis före raster alla dar i veckan, men personalen tvingas även bryta rasten vid larm som inte är lika akuta, på grund av regionens avtal med SOS alarm.

Nu kräver facket att raster schemaläggs.

– Om man inte hinner äta eller tvingas jobba över ökar risken för misstag, som att administrera fel läkemedel eller köra av vägen. Det är inte patientsäkert, säger han.

Pausrum

Ambulansföretagen har å sin sida bland annat uppgett att det ska finnas pausrum på alla akutmottagningar som personalen kan använda, och att inga ambulanser ska skickas ut de sista 45 minuterna av ett skift, om det inte är ett prio ett-larm.

Ett företag har avsatt en extra ambulans som löser enheter för rast.

– Det är inga åtgärder som vi sett till ute i verksamheten. Det är mycket snack och lite verkstad, säger Emil Skoglund.