Det har gått ett år sedan samarbetet mellan polisen och socialtjänsten i Stockholm drog igång för att bättre komma åt prostitutionen i staden.

Ett samarbete som har visat sig fungera väl, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd, i ett pressmeddelande.

Gemensamma arbetspass

"Aldrig tidigare har vi hittat så många människor som blir utnyttjade i prostitution och människohandel. Jag är stolt över att vi har fått ett samarbete på plats som verkligen gör skillnad".

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-avslojade-koppleriharva-pa-stockholmshotell/repvbb!j3MUhIw4KoJfACma1315TQ/

Under 2021 gjorde polisen och socialsekreterarna 117 gemensamma arbetspass. Året innan gjordes bara 20 gemensamma arbetspass.

Under insatserna kan polisen helt fokusera på förundersökningsuppdraget, medan socialsekreterarna snabbt kommer i kontakt med utsatta personer på plats och kan slussa dem vidare till hjälp och stöd.

Lätta pengar

En viktig del av samarbetet är att komma åt unga som hamnar i prostitution. Inte sällan via så kallad sugardejting, där unga personer tror att de kan tjäna pengar genom att ta en fika eller gå på en middag med en kund. "Relationen" leder sen ofta till sexuellt utnyttjande.

Under 2021 påträffades 250 personer i prostitution, varav 10 av dessa var under 18 år. Polisen hittade 220 personer som köpt, eller försökt köpa, sex under 2021. Samtliga över 18 år. Man hittade också tre personer under 18 år som köpt eller försökt köpa sex.

Köp av sexuella tjänster har ökat, enligt polisen. Men med Samverkansavtalet ska man lättare komma åt brottsligheten och samtidigt hjälpa utsatta att ta sig ur sin situation. Det skriver Polisen i ett pressmeddelande.

"Risken för att bli upptäckt om man ägnar sig åt denna brottslighet kommer att öka", säger Mattias Andersson som är chef för polisområde Stockholm city.

https://www.mitti.se/nyheter/75-man-greps-i-riktad-insats-mot-prostitution/repukC!SFyRh7e@KNc5o8vdh75z3A/