De fyra kommunala bostadsbolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder, som tillsammans har 75 000 hyresrätter, vill höja hyrorna med 6,8 procent från och med 1 mars i år.  Det handlar om ett historiskt högt krav.

Höjningen motsvarar 476 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 7 000 kronor. Det rapporterar Hem & Hyra. 

Kravet gäller alla de fyra bolagen, men varje bolag kommer att förhandla separat med Hyresgästföreningen. Förhoppningen är att nå en uppgörelse innan månadsskiftet februari-mars, annars riskerar hyresgästerna att få betala hyreshöjningen i efterskott. 

– Förutsättningarna är relativt goda att bli klara i tid. Vi har en ganska tajt plan för förhandlingssammanträdena framöver, säger Framtidens hyresmarknadschef Eva Paulson till Hem & Hyra. 

Hon är samtidigt optimistisk till att parterna i Göteborg ska lyckas nå en lösning vid förhandlingsbordet. 

– Trepartsöverenskommelsen ger en bra grund att stå på för att komma överens lokalt. Så det hoppas jag verkligen på. Men det är tidigt i förhandlingen, så jag vet inte än. 

Lägre än i Stockholm

Hyresmarknadens parter har för första gången en gemensam modell för vilka faktorer hyresförhandlingarna ska grunda sig på. Men hyresgästföreningens Carl-Johan Bergström hade inte väntat sig att den skulle ge så skilda resultat. Stockholms kommunala hyresvärdar har nämligen krävt en hyreshöjning på nio procent. 

Nu väntar förhandlingar under januari. Båda parter hoppas i dagsläget att undvika att Göteborgshyrorna avgörs av Hyresmarknadskommittén i Stockholm. 

– Vi kommer ändå från ett tvåårigt avtal med Framtidenkoncernen. Sedan är det tuffa förutsättningar, men det är klart att jag hoppas att vi ska lösa det här lokalt. Att vi ska kunna ta ansvar, säger Hyresgästföreningens Carl-Johan Bergström.

I Göteborg har Fastighetsägarna GFR krävt hyreshöjningar på 9,73 procent för ett flertal privata hyresvärdar.