Det var klockan 15.15 på måndagen som beskedet kom: All busstrafik i Upplands Väsby ställs in. Transdev, som kör bussarna i Väsby, lyckas inte ta sig fram i snöovädret.

– Det beror på framkomligheten. Det är halt och väghållarna har inte hunnit ploga i den utsträckning som krävs, säger Andreas Strömberg, presskommunikatör på trafikförvaltningen på Region Stockholm,

Bussarna 531, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 545, 560, 562 och 568 är inställda.

Svårt hinna med

Enligt Andreas Strömberg kan det vara svårt för snöröjningen att hinna med när det kommer sådana här stora mängder på kort tid – vissa ställen i länet har fått 25–30 cm snö.

– Även om bussgator och framkomlighet för räddningstjänsten är prioriterade är det svårt för snöröjarna att hålla undan.

I morse var det värst söder om stan, med inställd busstrafik i bland annat Nacka, Huddige och Botkyrka. Inne i Stockholm var det under en period endast stomlinjerna 2 och 4 som kördes.

– Nu är det norrortskommunerna som är hårdast drabbade. Men alla har haft utmaningar under dagen, det är ingen busstrafik som fungerat helt enligt plan, säger Andreas Strömberg.

Pendeltågen har dock kunnat gå, om än med förseningar och inställda avgångar.

Har ni haft så här stora trafikproblem på grund av snön på länge?

– Nej, på senare år har vi inte haft några omfattande snöoväder. 2016 och 2018 var det dock besvärligt. Det är ju inte helt unikt, men nu var det länge sedan.

Både den som drabbats av förseningar på mer än 20 minuter samt inställda avgångar omfattas av SL:s förseningsersättning.

– Det är ju dock inte lätt att få tag på taxi i rådande väder. Men för den som vill göra anspråk på ersättning finns formulär och rutiner på vår webbsida, säger Andreas Strömberg.