Det var onsdagen den 12 juli som Åke Hansson sprang sin vanliga joggingtur runt halva Kungsholmen.

Med start vid Kungsholms strand följer han vattnet till Stadshuset, för att sedan ta vägen längs Norr Mälarstrand. När han kommer till Rålambshovsparken tar han normalt sett bron över till Fridhemsgatan mot hemmet.

Men den här dagen kom han bara till gångbron i Rålambshovsparken – för att plötsligt drabbas av ett hjärtstopp.

Yngre par grep in

Det var strax efter klockan 18 som hjärtstoppet inträffade. Åke Hansson, som inte minns något från händelsen, har fått förklarat för sig att han plötsligt kollapsade i parken, bara några meter framför ett yngre par.

– De förstod genast att det här var något allvarligt och att de måste agera direkt, säger Åke Hansson.

Åke Hansson, 64, minns ingenting från händelsen, men har fått det återberättat för sig från dem som var på plats.

Åke Hansson, 64, minns ingenting från händelsen, men har fått det återberättat för sig från dem som var på plats.

Stefan Källstigen

Tjejen ringer 112 medan killen börjar göra hjärt- och lungräddning. Samtidigt ansluter sig fler personer för att hjälpa till. Sex minuter senare är ambulans på plats.

– Läkarna sa att anledningen till att det gick så bra var just för att de satte igång direkt med att göra HLR. Annars hade jag inte klarat mig så bra som jag gjorde, säger Åke Hansson.

Under tiden har Åke Hanssons två döttrar och fru börjat oroa sig över honom, då de plötsligt inte får tag i honom.

– De försökte ringa runt till sjukhus, men där fick de inga besked. Det slutade med att de ringde polisen som fick kontakta alla sjukhus. Det var verkligen ett par timmar i skräck för dem, säger Åke Hansson.

Först kom han in till intensivvårdsavdelningen på Sankt Göran, men blev snabbt flyttad till hjärtintensiven. Ungefär en vecka senare fick han en pacemaker inopererat för att hjärtat ska hålla en jämn rytm.

Bestämt träff

Han fick lämna sjukhuset efter cirka en och en halv vecka och fick då idén om att sätta upp en lapp i parken, för att försöka hitta sina livräddare.

Det var cirka en och en halv vecka efter hjärtstoppet som Åke bestämde sig för att sätta upp lappen. Kort därpå cirkulerade den runt på sociala medier.

Det var cirka en och en halv vecka efter hjärtstoppet som Åke bestämde sig för att sätta upp lappen. Kort därpå cirkulerade den runt på sociala medier.

Stefan Källstigen

– Jag hade försökt via sjukhuset och ambulanssjukvården, men det var svårt att få besked från dem.

En förbipasserande lade upp lappen i en lokal Facebookgrupp, för att försöka nå fram till den okände hjälten. Strax därpå uppmärksammade även Aftonbladet lappen.

– De fick kontakt med paret som hade hjälpt mig och nu har jag också haft kontakt med dem.

Bjöd hem paret på middag

En vecka efter att Mitt i pratat med Åke Hansson har han träffat de två individer som ryckte in vid hjärtstoppet.

– Vi bjöd hem dem till oss på middag. Det kändes förstås väldigt bra. Man blir glad att det finns så rådiga okända människor i ens närhet som genast agerar.

Han fick även förklarat för sig att det fanns fler personer som hjälpte till och gjorde avgörande insatser.

– Dessa är fortsatt okända för mig. Jag är dem evigt tacksamma för deras insats också.

Hur känns det att vara här i dag?

– Det känns ju fantastiskt och det här är verkligen en solskenshistoria. Det är som att det är en ny födelsedag, säger Åke Hansson och skrattar.