Den 17 november mördades en 20-årig kvinna på ett vårdboende i Enköping.

Nu har vänner och kollegor till kvinnans mamma startat en insamling.

Bakom initiativet står vännen Aina Wiger.

– Vi vill hjälpa till. Hon driver en salong precis som jag gör. Som egenföretagare kan det ta månader innan man får någon ersättning, trots att man har alla försäkringar man kan ha, säger Aina Wiger, som driver en skönhetssalong i Småländska Vimmerby.

Tanken är att pengarna insamlingen ger ska gå till att betala det mest akuta för att kunna sätta mammans företag vilande och därmed förhindra en konkurs.

– Det vore så skönt om vi kunde hjälpa till att få det mest primära betalt. Som hyran till exempel. Så får hon åtminstone chansen att driva salongen vidare när hon kommer tillbaka. Om man någonsin gör det efter något sådant här, säger Aina och berättar att det känns konstigt och ytligt att prata om pengar efter det som hänt.

– Men genom den här insamlingen hoppas jag att hon i varje fall ska få en sak mindre att tänka på.

Ljus. Många har lämnat ljus, rosor och meddelanden vid fontänen på Stora torget i Enköping efter mordet på vårdboendet förra veckan.

Ljus. Många har lämnat ljus, rosor och meddelanden vid fontänen på Stora torget i Enköping efter mordet på vårdboendet förra veckan.

Fredrik Gustafsson

Insamlingen som varit öppen sedan i fredags förra veckan har fått många att engagera sig.

– Det är jättemånga som hör av sig. Även här i Vimmerby är det vänner och bekanta till mig som hjälpt till, berättar Aina som har tät kontakt med den drabbade mamman.

– Hon är så himla tacksam över det här. Och hon är värd all hjälp hon kan få. Hon är en sådan här person som alltid är den första att hjälpa till om någon behöver det.