Göteborg

Göteborg stad har ett mål att minska klimatavtrycket nästintill noll. Ett steg i rätt riktning är att energieffektivisera stadens belysning på gator, torg och parker. Det handlar om att byta ut 6 000 lampor i stadens gatumiljö.

– Det här är en vinst för klimat, miljö och för skattebetalarna. Energiåtgången minskar med cirka 20 procent per lampa och det här är en investering som ligger i linje med stadens miljö- och klimatprogrammet där Göteborg ska ha ett klimatavtryck nära noll till 2030, säger Karin Pleijel (MP) miljö- och klimatkommunalråd i Göteborg i en kommentar.

Åtgärden sparar inte bara tusentals ton koldioxid. Belysningen ska också bli smartare med ny teknik och enklare övervakning.

"Blåljus"

En nyhet är att den framtida gatubelysningen möjliggör för utveckling av en “blåsljusknapp”, som till exempel polis- och ambulanspersonal kan använda för att höja belysningsnivåerna vid exempelvis trafikolyckor.

– Med nya smarta lampor kan vi ha rätt ljus på rätt plats i rätt tid för trygghetens skull. Ljusföroreningarna som stör djuren i staden minskar också och risken för att det hälsofarliga ämnet PCB som kan finnas i gamla lampor sprids till miljön minskar, säger Karin Pleijel.

Kostnad för utbytet har en kostnadsram om 53 miljoner kronor som finansieras av stadsmiljönämndens investeringsmedel. Till detta undersöks möjligheten att ansöka om medfinansiering från Klimatklivet.