När kommunens ekonomer summerar årets första sex månader ser resultatet prima ut.

Pandemin, som förra året fick BNP att rasa, är inte lika hotande när allt fler vaccinerats. Konjunkturen har blivit starkare och återhämtningen av ekonomin väntas fortsätta.

Mer kommunskatt

När fler jobbar mer blir det också högre skatteintäkter. Kommunen räknar med att de blir 42 miljoner högre än när årets budget spikades.

Även i verksamheterna blir det överskott, till exempel i kommunstyrelsen och socialnämnden.

Frågan är hur de 47,6 miljonerna ska användas.

Förra året fick kommunen ett mindre överskott. Alliansen beslöt att spara i ladorna, oppositionen ville satsa på välfärden. S ville lägga upp en fond för att utjämna intäktsskillnaderna mellan åren.

Meningarna går isär också denna gång.

– Alliansen lägger regeringens pengar på hög i stället för att höja kvaliteten i äldreomsorgen, säger Jerri Bergström, S-gruppledare. De utökade statsbidragen är avsatta för vård, skola och omsorg. Förvaltningarna går på knäna så det är skamligt att statsbidragen inte används som det är tänkt.

Kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand, M, vill fortsätta på sparvägen.

– Vi måste ha stabila ekonomiska förutsättningar. Det goda resultatet stärker kommunens soliditet och gör att vi kan sänka skatten. Vi har redan beslutat att sänka skatten med 10 öre inför 2022.

Långsiktiga åtgärder

Vallentuna är en av många kommuner som räknar med att få överskott i år.

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, ger några förslag.

– Likvida medel kan man placera för att få bra avkastning. Man kan också satsa på digitalisering och ny teknik eller tilläggsisolera byggnader. Det är åtgärder som kan spara pengar på sikt.

Det sämsta man kan göra är att dra på sig högre kostnader.

– Till exempel att anställa jättemycket folk. För när man inte har de här bidragen längre sitter man trångt till.