Det var förra våren som Arlandatullen granskade paketen i en fraktterminal. I några av dem fanns vapendelar och de gjorde husrannsakan hemma hos en Vallentunabo 35-årsåldern och hos närstående.

Där fanns 27 pipor och 27 mantlar till Glockpistoler. I mannens dator och mobiler fanns kommunikation mellan honom och en kinesisk tillverkare där det framgick att han tidigare beställt och fått 20 pistolpipor. 

Han hade också skickat ritningar till ett italienskt företag som specialiserat sig på 3D-utskrifter. Företaget hade skickat honom ett 40-tal vapenstommar och mantlar som tullen aldrig hittade.

Delarna hade sedan skickats till Sverige i vanliga paket. 

Han greps och åtalades för bland annat grovt vapenbrott tillsammans med två andra män.

I tingsrätten dömdes han till fem års fängelse för nio fall av grov vapensmuggling samt grovt vapenbrott och förberedelse till grovt vapenbrott medan de två andra friades.

Både han och åklagaren överklagade.

Mannen erkänner visserligen att han beställt 3D-printade vapendelar, men hävdar att de skulle bli air soft-vapen och inte Glockpistoler.

Varken tingsrätt eller hovrätt tror på det.

Främst eftersom polisen hittade en lapp i häktet där han skrivit att den ene av de tidigare medåtalade männen skulle ta på sig innehavet och att den andre skulle backa upp hans story.