En liten hög med silvermynt ligger upplyst i en glasmonter. Utställningen visar bland annat mynt från så långt bort som Uzbekistan. Sundvedaskatten, som den lilla högen kallas, ser inte ut som mycket för världen. Men den berättar en imponerande historia.

– Nu kan inte jag veta att det är just den här utställningen som har dragit hit så mycket folk, men vikingasilvret är ett fint tillskott. Det är ju en del av Sigtuna kommuns historia, säger Anna Hedberg som är Kulturpedagog på museet.

Handel eller plundring

Exakt hur de exotiska mynten kom till Sigtuna är höljt i dunkel. En gissning är att skatten har vandrat via handelsvägar. En annan är att de har samlats in genom plundring.

– Det finns lite mysterier i skatten, vi vet ju inte vem som har samlat in dem. Är det någon som har stulit? Eller jobbat som soldat? Det finns många intressanta frågor, säger hon.

Under hösten har besökare kommit långväga ifrån till museet – som längst hela vägen från Japan. Även om januari inte är den mest besökstäta månaden så kan det bli folktätt i det lilla museet. Men när Mitt i är på plats en tisdagsförmiddag är det nästan tomt i lokalerna.

– Just nu är det ganska lugnt här, men det händer faktiskt att det kommer hit hela busslass med utländska turister. Då blir det ett himla vimmel med folk och flaggor, säger Lena von Essen, som är museivärd.

Hon berättar att besökstalen har fått ett rejält uppsving sedan Sigtuna kom på tal i ett morgonprogram.

– När jag kom hit på lördagsmorgonen var det fullt med folk, jag fattade ingenting! Säger Lena von Essen.

Sundvedaskatten består av 482 silvermynt från världens alla hörn.

Sundvedaskatten består av 482 silvermynt från världens alla hörn.

Gustav Ohlén

Knyter ihop säcken

I ett rum vid sidan av entrén har man gjort en förlängning av utställningen. Här har man intervjuat personer från de länder som silvermynten kommer ifrån.

– Det finns väldigt många olika historier från de här personerna om hur och varför de kom till Sverige. En kvinna till exempel ville berätta att hon kom till Sverige för att här kan alla säga vad de tycker. En kvinna, ett barn eller en man, säger Anna Hedberg.

Många som kommer till Sigtuna bär på spännande historier om sin bakgrund.

Många som kommer till Sigtuna bär på spännande historier om sin bakgrund.

Gustav Ohlén

Internationella gäster

I museibutiken möter vi Viktoria Makara och Gergely Jacsek som är på besök från Ungern. Båda är fascinerade av skattens mystiska fyndplats.

– Jag läste om Sigtuna och att det är en väldigt gammal stad. Både jag och min man blev intresserade och ville komma på besök. Senast jag läste om vikingarna var i grundskolan, så jag visste knappt någonting, Säger Viktoria.

Viktoria berättar att hennes favoritföremål på utställningen var en korstolsdetalj, som är en slags präst-stol, från Odensala kyrka. Gergely instämmer och tillägger att stålproduktionen var något han fastnade lite extra för. Skattens diversifierade ursprung brukar också vara engagerande för svenskar med olika bakgrunder.

– Ofta när det är grupper med barn här och man visar varifrån mynten kommer är det alltid någon som ropar "jag kommer där ifrån", säger Anna Hedberg.

Viktoria Makara och Gergely Jacsek har inte varit i Sverige tidigare. Förutom ett besök i Sigtuna har de planerat att åka till Uppsala och Stockholm.

Viktoria Makara och Gergely Jacsek har inte varit i Sverige tidigare. Förutom ett besök i Sigtuna har de planerat att åka till Uppsala och Stockholm.

Gustav Ohlén