En 36-årig man har dömts till elva års fängelse för försök till mord och grov kvinnofridskränkning. Han försökte mörda sin sambo med en kniv och det blev den sista i raden av grova våldsamheter han utsatt kvinnan för.

Skedde i bostaden

I september 2020 kom kvinnan tillsammans med en vän hem till hennes och 36-åringens bostad i Järfälla.

Hemma i bostaden uppstod det en konflikt mellan kvinnan och 36-åringen.

Det slutar med 36-åringen tar en kniv och hugger henne i ryggen. Hon beskriver det som att hon kände en domnande känsla i ryggen och att det kom mycket blod. Hon lyckas ta sig ut i trapphuset samtidigt som 36-åringen försöker stoppa blödningen med hjälp av en tröja.

Tappade två liter blod

Kvinnan fördes med ambulans till Karolinska sjukhuset i Solna där hon opererades akut. Läget var mycket allvarligt då hon tappade närmare två liter blod och skadade flera inre organ. Enligt rättsintyget var varje enskild skada på organen livshotande.

Utan blodtransfusion och intensivvård hade hon inte överlevt, enligt utredningen.

Mannen nekar till att han huggit henne med vilja och sagt att han höll i kniven löst. Men enligt rättsintyget kunde inte kniven ha gjort sådan skada om det inte var hugget var avsiktligt.

Upprepat våld

Det som också talar emot mannens version är att han utsatt kvinnan för kraftigt våld tidigare. Han har bland annat huggit henne med en sax, hotat och jagat henne med kniv vid flera tillfällen och vid ett tillfälle försökt hugga henne med kniv – men misslyckats när en vän gått emellan.

Men kvinnan drog tillbaks sina tidigare anmälningar i hopp om att 36-åringen skulle bättra sig.

Nu döms mannen till elva års fängelse och ett skadestånd till kvinnan om 252 043 kronor.