Berätta om boken ”Gustavsberg 1640-1940”!

– Den beskriver Gustavsberg från det att Gustaf Oxenstierna ärvde Farsta gård (i dag Gustavsberg), på 1600-talet och startade ett tegelbruk till att Porslinsfabriken byggdes 1825, och tiden efter det. En stor del av boken handlar om Maria Sofia De la Gardie, Oxenstiernas hustru. Hon var bara 21 år när hon blev änka med två döttrar. Hon var väldigt energisk och stridbar så hon höll igång verksamheten.

– I boken nämns också att det fanns boplatser i Gustavsberg redan på järnåldern. Läget var så bra, precis intill en farled som gick mellan Baggensfjärden och Torsbyfjärden, via Ösby träsk. I dag är det Farstaviken.

Bild från boken: Här sågas en ränna i isen så att båtarna kunde ta sig in till Gustavsbergs hamn. År 1890.

Bild från boken: Här sågas en ränna i isen så att båtarna kunde ta sig in till Gustavsbergs hamn. År 1890.

Värmdö kommun

Det är en omarbetning av en äldre upplaga?

– Ja, boken skrevs redan på 1950-talet av Carin Lindskog-Nordström men blev liggandes i en byrålåda på fabriken och publicerades först 1973, flera år efter henne död. Jag fick frågan om jag kunde tänka mig att uppdatera och bearbeta den med ett mer modernt språk och ge ut den igen. Så det gjorde jag.

Hur har du använt dig av originalutgåvan?

– All fakta som Carin har hittat om fabriken och hela lantegendomen har jag med, liksom många beskrivningar och utdrag ur brev som berättar mycket om livet i Gustavsberg på den tiden. Carin var arkivforskare och redovisade alla sina källor, så boken är väl underbyggd. Det jag har ändrat är det svårlästa, tunga språket som man använde på hennes tid. Nu är den betydligt enklare att läsa. 

300 år av Gustavsbergs-historia finns nu att läsa i en nyutgiven bok.

300 år av Gustavsbergs-historia finns nu att läsa i en nyutgiven bok.

Grafisk form Anna Björnström