Insatsen skedde på flera platser i Göteborgsområdet med omnejd under fem dagar i oktober.  

Efter tillslagen var 22 män misstänka för köp av sexuell tjänst och två anmälningar gällande koppleri upprättades. 

– Att vi under fem dagars insats kan rapportera inte mindre än 22 män för köp av sexuell tjänst visar på omfattningen av den här brottsligheten. Problemet är alla som vi inte tar. Det finns mer för polisen att göra på området, säger Frida Selberg, samordnare vid polisens människohandelsgrupp i region Väst. 

Bara män

Den enda gemensamma för sexköparna är att de är män. Kvinnor köper inte sex på det här sättet, menar Frida Selberg. 

Men det går inte att se på stan vem som är sexköpare.  

– Det är män i alla åldrar och samhällsklasser. De är gifta, sniglar eller sambos och har olika nationaliteter. Det finns helt enkelt ingen typ. 

LÄS MER: Polisen tog sexköpare på "löpande band"

Ökat på Hisingen

I den aktuella insatsen skedde ett sexköp på en thaimassage-salong i Borås. Annars har de allra flesta brott skett i andrahandslägenheter och på hotellrum runt om i hela Göteborg.  

– De poliser som jobbar ofta med detta har sett att det är en liten ökning på Hisingen. Annars kan man säga att det sker över hela staden, säger Frida Selberg. 

Hon lyfter även att det är lättare för polisen att hitta sexköparna i storstäderna än på mindre orter. 

– En helgkväll kan det finnas omkring 40 till 50 annonser i Göteborg på öppna webbsidor, som polisen lätt kan identifiera. Medan det finns ett stort mörkertal på mindre orter som kräver andra arbetsmetoder. 

Var det några fall av organiserad verksamhet? 

– Generellt förekommer allt från människohandel och koppleri till att inte någon utomstående främjar en kvinnas prostitution. Förutom två fall av koppleri, har vi inte identifierat någon misstänkt människohandel eller övrigt organiserat i denna insats, säger Frida Selberg.