Under samma dygn skedde två explosioner under natten mot den 2 januari i år: En sprängning vid en port i Grimsta och senare en explosion i ett trapphus i Bagarmossen.

Nu har Södertörns tingsrätt dömt en 18-årig man till fem års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse och för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor för sprängningen i Bagarmossen.

DNA hittades på handgranaten

Enligt domen kastade 18-åringen in handgranaten i trapphuset när flera personer befann sig i huset. Handlingen innebar ”framkallande av fara för annans liv eller hälsa” och orsakade också skada på huset, enligt domen.

Enligt domstolen hittades 18-åringens dna på både en tegelsten och på delar av handgranaten. Han nekar dock till brott.

30-åring döms också

En 30-årig man, som sedan tidigare anses vara grovt kriminella, döms i samma dom till tre års fängelse för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, narkotikabrott och grovt vapenbrott. Han nekar till samtliga brott förutom narkotikabrottet.

Måltavlan vid sprängningen ska enligt polisen ha varit en person som hade tagit på sig att mörda en 25-årig rappare kopplad till Dalennätverket, skriver Dagens Nyheter.