På tisdagen har åklagare väckt åtal mot fyra personer för bland annat mord, försök till mord och medhjälp till mord på ett gym i Vasastan den 28 mars 2022.

Åtalet är kopplat till två andra förundersökningar om grov allmänfarlig ödeläggelse den 20 mars 2022 på Södermalm då en handgranat kastades in i en restauranglokal samt om grovt vapenbrott där bland annat mordvapnet från gymmet hittades i en lägenhet i Johanneshov.

Misstänks för explosion

En av personerna, som var 16 år vid gärningen, åtalas för mord och försök till mord på gymmet i Vasastan, grov allmänfarlig ödeläggelse på restaurangen på Södermalm samt grovt vapenbrott i en lägenhet i Johanneshov.

– Jag har åtalat för mord på en besökare på gymmet men även för försök till mord på en annan person som befann sig där. Utredningen har inte visat annat än att den person som avled inte var den egentliga måltavlan utan endast ingrep mot förövaren, säger kammaråklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

Enligt utredningsledaren Claes Murray finns det flera delar i åtalet som utmärker sig, bland annat att den ihjälskjutne mannen inte hade någon koppling till kriminalitet.

– Det är dessutom så att den person vi menar är utföraren av mordet vid tillfället endast var 16 år gammal, en utveckling vi sett i flera utredningar av liknande karaktär den senaste tiden, säger Claes Murray.

Något datum för när rättegången inleds i Stockholms tingsrätt är ännu inte satt.