Saltängen

Entreprenören Sara Wimmarcranz har pulsat 200 meter genom snön från villan i Duvnäs och lämnat tvååriga dottern på Saltängens förskola och sex år äldre storasystern på Saltängens skola. Lillebror i magen kommer att följa spåren hit så småningom. Deras elvaåriga storebror har gått här tidigare men eftersom skolan bara har lågstadium går han nu på Duvnäs skola.

– Det här är en fantastisk skola! De mindre barnen får trygghet och kan vara nära hemmet, trygg skolväg – allt det där man efterfrågar. Vi har skog, havet och en stor plats att leka på. Varenda en här – från förskolan till trean – vet mina barns namn.

Lokaler uppsagda

Onsdagen den 8 mars fick hon och övriga föräldrar ett meddelande från rektorn Shaju Kohinoor: ”Vi vill informera er att vi har sagt upp hyresavtalet för lokalerna på ­Saltängens skola och kommer att flytta verksamheten till Duvnäs ­lokaler”, skrev han.

”En mindre lokalförändring”

Den 21 augusti ska de 125 eleverna flytta från Hägervägen till Duvnäs skola på Duvnäsvägen en kilometer bort.

– Det handlar inte om att stänga en skola, utan att vi lämnar lokalerna i Saltängen, säger Shaju Kohinoor.

Men få föräldrar håller med om beskrivningen. 

– Det här kommuniceras som en mindre lokalförändring. Då kan man framhålla en tjänsteman som tagare av beslutet. Men det här är en nedläggning av en skola och då finns det både i Nackas föreskrifter och i svensk lag att det måste tas ett politiskt beslut, säger Sara Wimmercranz.

”Inte delaktig”

Utbildningsnämndens ordförande Eivor Örenmark (M) tycker annorlunda.

”Detta beslut fattas av rektorn och utbildningsnämnden är inte delaktig”, skriver hon i ett mejl till en förälder.

Linnea Skagerberg, mamma till Carl i ettan, pratar med två andra föräldrar ­utanför Saltängens skolas ­staket. Alla upprörs av beskedet.

– Inte så snyggt skött. All vår möjlighet till föräldrainflytande är ju borta. Vi har kompisar som har gjort skolval nyligen under falska förespeglingar, säger hon.

”Färre elever”

Beslutet att stänga skolan togs långt före skolvalet.

”Vi sade upp hyresavtalet den sista mars 2022 då trenden visade ett minskat elevantal. I skolvalet 2023 som precis har varit har den trenden fortsatt. I och med att vi får färre elever behöver vi inte fortsätta att hyra alla lokaler”, skriver Shaju Kohinoor i ett mejl till Mitt i.

Sara Wimmercranz är rädd att kommunen ”tar ett oåterkalleligt beslut att minska kapaciteten kraftigt i området”.

”Vi ser redan nu att det är köer till områdets förskolor samtidigt som både inflyttning, förtätning och generationsväxling pågår i området. Det räcker med bara någon procents ökning i elevunderlaget för att vi som bor här kommer att behöva börja bussa våra barn till andra områden i Nacka”, skriver hon i ett mejl.