Oktober har knappt hunnit börja innan det är dags för affärsidkare över hela Göteborg att starta den årliga hetsen inför jul, alldeles för tidigt. Sedan en tid tillbaka följer julhetsen ett inrutat mönster. I slutet av september kan du börja köpa julmust på Hemköp vid Stigbergstorget och annorstädes. Under oktober månad kommer de första annonserna i lokaltidningarna om att det är dags att handla julklappar i Frölunda torgs butiker. När november nalkas kan du inte gå in i en enda butik i Nordstan utan att storsäljaren Absolute Christmas spelas om och om igen.

Så långt kommen på året, med över en månad kvar till själva julafton, har de flesta göteborgare sedan länge fått en överdos av jul. Så varför inte fortsätta och börja tända adventsljusstakar lagom till fars dag i början av november? Varför inte ta in och klä julgranen redan till första advent? Varför inte börja med julmaten redan till lucia?

Tyvärr är det dit vi har kommit när de kommersiella krafterna tagit över och ingen orkar stå emot. När vi väl är framme vid julafton är många så trötta på julmat, julmusik och julkänsla att de inte kan vänta på att slänga ut granen och julpyntet. När mellandagarna börjar är julen redan väck i många göteborgares hem.

Jag vet givetvis att det är upp till var och en att själv välja när och hur man vill fira olika saker. Men jag tycker att det finns en poäng i att ha var sak på sin plats. Att köpa den första julmusten på Ica Focus redan i oktober eller att hänga upp julpyntet till första advent gör ju att julafton blir slutet på julfirandet snarare än starten, så som det varit tidigare.

Julens förberedelsetid börjar i och med första söndagen i advent som i år är söndag 28 november. Men det betyder inte att julen börjar då. Vid advent ska det hängas upp adventspynt, såsom adventsljusstakar och adventsstjärnor. Först när julhelgen är inne så är det dags att ta in julgranen och julpyntet.

Men, säger någon, är det inte fint att börja fira julen redan i oktober och november då det ändå är grått? Nej, säger jag, istället ska vi ta tillvara på de högtider och traditioner som vi faktiskt har under hösten. Kanelbullens dag har förvisso redan varit (4 oktober), men vi kan se fram emot halloween och sedan alla helgons dag en vecka därefter. Därtill kan vi räkna upp bl.a. chokladmuffinsens dag (18 oktober), smörgåstårtans dag (13 november), och raggmunkens dag (16 november).

Alla dessa dagar och fler därtill kan vara ett tillfälle att äta något gott och göra något kul utan att julen behöver blandas in. Våga stå emot hetsen från månglarna och fall inte för trycket. Än är det flera veckor kvar till jul.