Jag ska börja med att erkänna att jag inte åkt ­kollektivt till jobbet på några år, så det kan vara så att jag sparkar in öppna dörrar nu. Men jag måste ändå ta tillfället i akt och fråga vad tusan som har hänt med folkvettet i kollektivtrafiken?

Flera gånger har jag de senaste veckorna tvingats lyssna på diverse klipp på Tiktok och andra appar. För plötsligt verkar hörlurar vara ute och högtalare inne hos allt för många av mina medresenärer. Vadan denna naiva tro på att alla andra också vill lyssna till lösryckta ljudklipp? Jag hade (kanske) kunnat andas mer i fyrkant om det var musik, men trots att klippen är korta klarar inte många att hålla fokus mer än några sekunder innan de scrollar vidare i flödet.

Och så har vi dem som tror att det är okej att prata i telefon på högtalare mitt i morgonrusningen.

”Det är Kardashians fel”, sa en kollega när jag vädrade­ min ilska på redaktionen. Tydligen har reality­familjen skapat en trend efter att friskt ha snackat i telefon med högtalarfunktionen i full gång.

Tro nu inte att jag kommer svinga mot dagens ungdomar, deras eventuella brist på folkvett har jag överseende med. Det kommer nog tids nog. Inte heller småbarnsföräldern som desperat försöker muta med Babblarna för att ta sig hem till middagslagningen.

Nej, de värsta är de ensamma vuxna som sitter där i godan ro och förlorar sig i skärmen.

Men även om beteendet är störigt så finns det så klart allvarligare saker som sker i kollektivtrafiken. Förra året hörde 71 718 personer av sig till SL:s trygghetscentral, majoriteten handlade om ordningsstörningar. Numera kan man chatta i stället för att ringa när något sker.

Här kan du läsa mer om det och om vad SL gör för att öka tryggheten för oss som reser.

Och så kan vi väl alla komma överens om att återgå till att använda hörlurar? Tack!