Det finns en anledning till att vi i Göteborg håller på Gais, ÖIS, IFK eller Häcken. Visst finns det någon förvirrad pajsare i stan som håller på Djurgården eller Malmö, men de är som tur är lätträknade. 

I grunden så är vi nog mer eller mindre lokalpatrioter allihopa. Vi gillar våra Göteborgsskämt och att stötta det lokala när vi kan.

När du går ut på stan för att dricka en öl så funderar du nog inte så mycket på vem som producerar det som flödar ur kranarna. På många pubar ser det missvisande ut som om det är mindre bryggerier på kranarna, exempelvis Melleruds, Eriksberg, Småland eller Gotlands Bryggeri. 

De flesta pubarna i stan får hjälp med finansiering och att etablera sin krog genom lån. Det är enkelt för krögarna, men samtidigt förlorar de möjligheten att påverka hela sitt utbud på kran eller i kylarna. Det begränsar de lokala brygdernas möjligt att erbjuda lokal öl ute på stan.

Alla kanske inte känner till att Göteborg är en helt fantastiskt ölstad och en turistmagnet med sina 36 bryggerier och fria ölhak. Ett bra tips är att gå in på Göteborgs bryggargilles guide gbgbeers.se. Där får du en jättebra överblick över olika stadsdelar, utbud och kommande event för att planera din egen ölvandring och rutt. 

Vem bryr sig? Uppskattar du bryggerier och pubar som har ett lokalt utbud av hantverksöl, så kan du faktiskt bidra. Du kan börja med att fråga i barer som du besöker efter lokal öl. Det skapar en högre medvetenhet bland barerna när de ser att kunderna faktiskt bryr sig. Var inte orolig, det finns lokalbrygd ljus lager. 

Samarbetet mellan pubar och bryggerier gör Göteborg ännu mer attraktivt för dig som invånare och för turistnäringen.