Just nu är det slapstick på Cirkus med bland andra Pernilla Wahlgren och David Batra som gäller. Edward af Sillén, som har regisserat Peter Pan går åt helvete, har sagt att han utsätter skådespelarna för en ”genuin fysisk risk”.

– Så är det. Tajmingen måste sitta som en smäck. Nu har vi fått bukt med den. I början var vi helt blå och hade en massa skavsår, som om vi hade spelat en rugbymatch. Och jag som aldrig brukar få blåmärken. Det var ett gäng smurfar som satt där, säger Per Andersson.

Föreställningen handlar om ett teatersällskap som ska sätta upp Peter Pan, men som titeln antyder funkar det inget vidare.

– Scenen rasar och de blir osams. Det går åt röva, helt enkelt.

Per har inte mindre än fyra roller. Förutom en av skådespelarna i sällskapet är han både skugga, hund och pirat.

Per Andersson.

Per Andersson.

Karin Törnblom

”Kommer få psykiska men”

Som Peter Pans skugga måste han dra på sig ”Europas tajtaste dräkt”.

– Värst är att ta av den efter att jag har sprungit, kastat mig och brunnit! Det är som att ha ett par cykelbyxor över hela kroppen efter att ha cyklat Vätternrundan. Men mest synd är det om kostymmören Madeleine som måste hjälpa mig av med den. Hon kommer få psykiska men, säger Per Andersson.

– Apropå tajt, när vi tvättade en av dräkterna krympte den och skuggan fick gå kutryggig hela den föreställningen.

I månadsskiftet tar Peter Pan paus ett par veckor, men inte Per – förstås. Han beger sig istället till Göteborg och Lorensbergsteatern för sju föreställningar av enmansshowen Räkhäst. Som om inte det vore nog börjar han senare i vår repa med Eva Rydberg inför hennes allra sista sommarteater på Fredriksdal. Per ska också spela in en radioserie med sketcher, en tv-serie och ett hemligt projekt.

– Kommer jag igenom den här våren klarar jag allt! Alla projekt är så roliga och ibland blir det lite ketchupeffekt, säger han glatt.

Från showen: Räkhäst.

Från showen: Räkhäst.

Robert Eldrim

Får du något ledigt?

– I september är jag ledig i två veckor. Om det inte dyker upp något…

Per har inget särskilt knep för att koppla av på den lilla fritid han har just nu.

– Men jag somnar väldigt fort! Å, en säng! Zzzzz …

Titeln Räkhäst kommer från en post it-lapp som Per hade sparat sedan han var tio år. Han har nämligen som vana att anteckna idéer, hur knasiga de än må vara, på vad som än finns till hands.

– Numera skriver jag ner dem i telefonen, men de ligger lite överallt, kvitton, bordsdukar… Det gäller att fånga idéerna fort som fan. Räkhäst-lappen har följt med mig genom åren och varje gång jag har sett den har jag garvat.

En låda med hattar i hallen

Det är inte bara lapparna som ger inspiration. Hemma i hallen har han en låda med peruker och hattar.

– Familjen tyckte att jag skulle ha den i källaren, men det var så långt och gå, Får man lite feeling vill man ha den nära till hands. Man kanske vill gå slänga sopor i karaktär! Men jag gör det inte jämt, jag klarar att göra frukost till mig själv utan att vara en karaktär.

Per Andersson som pirat.

Per Andersson som pirat.

Jonas Persson

Du har kallas en av Sveriges ­roligaste. Vad tycker du själv?

– Jag blir väldigt smickrad. Mölndals museum har gjort en utställning om mig som de kallar Nyfiken på skratt. Det tycker jag sammanfattar min passion. Jag är som en nörd som förfinar min humorforskning hela tiden. Som en Indiana Jones kastar jag mig in i nya äventyr!

Hur ”vet” du vad som är kul?
Testar du på någon?

– Ibland testar jag, ibland går jag ­bara på magen. Om vissa grejer kan man känna att antingen blir det jätte­bra ­eller sketdåligt. Ofta blir det just antingen ­eller, men då har man i alla fall utmanat sig.