"Han är en jävla sionist som vill döda palestinska barn". Sånt kunde 22-åriga Eliot Moskowicz, Kungsholmen, få läsa om sig själv på sociala medier dagarna efter krigsutbrottet mellan Israel och Hamas.

– Jag visste redan tidigare hur ensamt det är att vara jude. Men jag har aldrig känt mig så otrygg att existera som efter den 7 oktober, säger han.

Eliot Moskovicz är pessimistisk när det gäller judars möjligheter att leva ett normalt liv i Sverige. Soha Osman tror att en ny generation kommer att kunna bygga en bättre framtid.

Eliot Moskovicz är pessimistisk när det gäller judars möjligheter att leva ett normalt liv i Sverige. Soha Osman tror att en ny generation kommer att kunna bygga en bättre framtid.

Petter Beckman

På stolen intill sitter jämnåriga Soha Osman, Järfälla. Hon berättar om den islamofobi som följt henne under uppväxten. Men också om de gånger hon hört muslimer prata illa om judar.

– Det är så synd, det krossar mitt hjärta. Vi är så fokuserade på "vem lider mest? Vem mår sämst?" Men vi är två grupper som sitter i samma båt, som drabbas på likande sätt, säger hon.

Berättar om sina liv

Det är en torsdagkväll i december med spotlightbelysning och inbjuden publik, två trappor upp på ungdomsbiblioteket Punkt vid Medborgarplatsen.

Det är egentligen ett boksamtal om antologin "I mina skor", där unga muslimer och unga judar berättar om sina liv, en del av Fryshusets verksamhet Tillsammans för Sverige.

Eliot och Soha har skrivit varsitt kapitel. Det har också 21-åriga Danial Arshad från Vällingby, som berättar om sin väg bort från psykisk ohälsa och destruktiv machokultur.

Panelsamtalet ägde rum på ungdomsbiblioteket Punkt vid Medborgarplatsen.

Panelsamtalet ägde rum på ungdomsbiblioteket Punkt vid Medborgarplatsen.

Petter Beckman

Men samtalet övergår snart till kriget. Är det överhuvudtaget möjligt med religionsdialog just nu? Liam Sallmander, verksamhetschef för Tillsammans för Sverige, tror det.

– Det är tufft. Och alla kommer inte tycka likadant. Men om vi kan lyssna på den andra personens sorg och sår tror jag att vi får nya tankar som kan bryta isen och skapa en förståelse, säger han.

"Äter upp ens hjärna"

För unga som hämtar sin omvärldsbild från sociala medier är det extra svårt att tänka utanför sin bubbla, framhåller Eliot Moskowicz.

– Jag jobbar själv med Tiktok och ser vilka extremt vinklade budskap som ungdomar matas med idag. Det äter upp ens hjärna, säger han.

Eliot ser mörkt på framtiden för judar, både i Sverige och övriga världen. När det här kriget är över kommer människor att hitta nya skäl att angripa judar, menar han. Soha Osman och Danial Arshad är mer optimistiska.

Liam Sallmander, verksamhetschef för Tillsammans för Sverige.

Liam Sallmander, verksamhetschef för Tillsammans för Sverige.

Fryshuset

– Trots kriget har vi så mycket gemensamt. Oftast är vi människor rädda för det okända. Men när det okända blir känt, då är vi inte lika rädda, säger Danial.

"Ett friskare samhälle kan skapas"

Han vänder sig mot politiker som förstärker konflikten för att själva få makt.

– De här sakerna är så komplexa. Det är som ett mynt, att det har olika sidor. Att stå och säga "det här är rätt, det här är fel", ursäkta mina ord, men det är fett efterblivet.

Soha menar att hennes generation – "gen z" – visar en stark drivkraft att överbrygga skillnader.

– Efter konflikterna kommer det fram nya idéer och ett friskare samhälle kommer att skapas. Väldigt mycket kärlek kommer att komma ur det, säger hon.