Är det det här som fotboll ska handla om? Slagsmål och bangers på läktare, Sönderslagen inredning på krogar och barer, nedslagna besökare som riskerar men för livet om slaget eller sparken träffar fel.

En pappa berättar för undertecknad att han och dottern på 13 år varit på väg hem från en match här i Göteborg och enligt honom själv dumt nog tog vägen förbi Ullevi, då en IFK supporter kom rusandes med halsduken utsträckt bakom nacken och tryckte upp sitt ansikte vid passagerarsidans fönster och vrålade som ett vilddjur rakt ut. Dottern som satt på passagerarsidan blev skärrad och frågan är om de vill besöka en fotbollsarena igen.

Det är vi vuxna – i fotbollssammanhang kanske man inte behöver uppföra sig vuxet – som ska vara förebilder för barnen och våra tonåringar.

Hur förklarar vi för dem att de inte ska slåss eller förstöra, när de ser eller hör att pappa ska bara ta en sväng till fotbollsarenan och stötta laget samtidigt som han passar på att ha lite kul också?

Idag har barn och ungdomar det inte lätt att veta vad som är rätt eller fel när de genom sociala medier ser hur vuxna människor orsakar upplopp som de kallar demonstrationer för att bränna ner bilar och skada polis och räddningspersonal eller ser hur en fotbollsmatch som är tänkt som ett trevligt event där bästa lag vinner förvandlas till ett slagfält med oanade följder.

Inte konstigt att många barn och vuxna med för den delen mår så dåligt idag. När samhället ser ut så här är det inte konstigt att tonåringarna skiter i skolan och utbildning då de också tids nog kan slå sönder och förstöra utan att ha gått flera år i skolan först. Praktik kan de få fotbollsläktaren. De vuxna där är häftigare än en mossig lärare som tjatar om att lära sig räkna, skriva och läsa.

Se till att få spärrarna på plats igen. Har vi problem i samhället idag är de problemen små imorgon om ännu fler tonåringar ger upp och börjar slåss, förstöra och råna andra ungdomar, efter att ha vuxit upp i en miljö av dåliga vuxna förebilder.

Vi ansvarar alla för hur vårt samhälle ska se ut i morgon.