Detta är bara ännu en gång då de rödgröna visar sin olämplighet som styrande. Att försöka skylla ifrån sig på staten fungerar inte längre. Det är dags att de börjar ta ansvar för Göteborg.

Så kom ett sista desperat försök att skademinimera med de 200 miljoner kronor i statligt stöd som trots allt kom. Genom denna panikåtgärd har man i någon mån lyckats stylta upp förskolan och gymnasiets finansiering, men grundskolan får tydligen tåla nedskärningarna.

Det här rejäla statsbidraget verkar inte alls vara tillräckligt för att Attenius och kompani ska kunna utföra sitt kärnuppdrag, och då har man redan utnyttjat resursutjämningsreserven till max. Arbetar man i sann socialdemokratisk anda tycker man nog det låter bra att strö ut pengarna lite varstans och hoppas att saker och ting bara löser sig. Använder man sig däremot av lite sunt förnuft så inser man att detta tillvägagångssätt inte slutar så värst bra för någon alls. Det kommer inte bli bra för skattebetalarna vars pengar kastas i sjön. Antagligen inte heller för de 400 anställda inom skolan som plötsligt får sparken, och nog allra minst för eleverna som blir av med sina lärare

Så därför erbjuder vi Göteborgs S-V-MP-koalition en liten hjälpande hand för att de ska kunna styra in sig själva och kommunens finanser på rätt väg. Här kommer några sunda förslag som ni kan använda för att nysta ut er trassliga budget till förmån för skattebetalarna ni tjänar!

Först och främst, det är dags att göra sig av med enprocentsregeln, en ekonomisk princip som innebär att vid varje offentligt finansierad ny-, om- och tillbyggnad så ska en procent av budgeten åsidosättas för konstnärlig gestaltning. Det kanske låter som något bra vid en första anblick, men alltför ofta så leder den till att pengar i onödan läggs på små, obetydliga konstverk eller för den delen på pompösa jätteskulpturer. Ett skrattretande exempel är den fullständigt oanvändbara basketplan full med träd man byggde på Skytteskolan i enprocentsregelns namn. Eller varför inte “Rainbow snake” - ett jättelikt konstgjort ormskelett som ska hänga i taket på Västlänken Haga. Notan för skattebetalarna? 24 miljoner.

Det är också läge att börja rensa upp inom kommunens administration. Ta ett krafttag för att se till att pengar används smart och att inte byråkratin blir ett svart hål för skattemedel. Ni kan ju börja att se över om kommunen verkligen behöver 250 kommunikatörer, och sedan får ni gärna sälja ut ett och annat kommunalt bolag också. Privata företag är generellt bättre på att hantera pengar effektivt, och så äter de ju inte av skolbudgeten heller!

Dessa anspråkslösa förslag är såklart inte nog för att lösa Göteborgs budgetproblematik för all framtid, men vi hoppas att ni med detta i åtanke kan börja hålla lite hårdare i plånboken.

Kan man inte prioritera, ska man inte spendera, är förslagen för dyra ska man helst inte styra.

Styrelseledamot CUF VG

Styrelseledamot CUF VG