På torsdag morgon riskerar en stor strejk att bryta ut i flera kommuner, regioner och kommunala företag.

Det är facket Kommunal som har varslat om strejk och 5 000 medlemmar tas ut om man inte kommer överens med Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Sobona om ett nytt kollektivavtal.

I dag, onsdag, väntas parterna få ett förslag från medlarna att ta ställning till. Redan i eftermiddag ska de svara, enligt uppgifter till Ekot.

Catering för skoleelever

I Stockholm är det främst kökspersonal och lokalvårdare på förskolor och skolor som riskerar att drabbas av strejken. Petra Nergårdh, enhetschef på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, berättar att man har förberett sig för det värsta.

För att tusentals barn inte ska gå hungriga är en lösning catering, alltså att man köper in kalla luncher till eleverna, säger hon.

Dessutom har man en egen produktion av skolmat på en av arbetsplatserna, berättar Nergårdh. Man räknar med att ha kvar vissa kockar och köksbiträden, även om produktionen kan bli begränsad.

– Då kommer vi prioritera deras matproduktion till våra grundskolor. Vi kommer prioritera de yngre barnen.

Gymnasium blir utan

Strejken kommer att påverka tre gymnasieskolor i staden. Petra Nergårdh uppger att man har informerat vårdnadshavare om att det kan bli så att gymnasieeleverna inte får lunch på torsdag och fredag.

Nu hoppas hon att parterna når en överenskommelse under eftermiddagens förhandlingar.

– Jag håller tummarna, säger hon.

Sjukhusen drabbas

Även inom sjukvården har Kommunal varslat om strejk. På Danderyds sjukhus gäller det personal inom patienttransporter, logistik och annan service.

Dessutom tas förrådsbiträden, steriltekniker, undersköterskor och vaktmästare vid sterilcentralen ut. Även sterilcentralen på Södertälje sjukhus berörs.

Sterilcentralerna förser sjukhusen med de artiklar som behövs vid operationer.

På S:t Görans sjukhus gäller varslet lokalvårdare och vaktmästare. Den hotande konflikten handlar inte om löner, i stället står arbetstider och dygnsvila i centrum.