Det var i januari som Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket fick ett föreläggande från Skolinspektionen. Anledningen var att SSHL sedan 2018 redovisat förluster på miljontals kronor. Något som Mitt i Sigtuna var först med att berätta.

Nu ska ekonomin räddas med hjälp av av ett ekonomiskt stöd från "Stiftelsen för det internationella gymnasiet, Curt Nicolin 60 år".

– Vi har tillsammans med styrelsen under en längre tid arbetat med verksamhetens ekonomiska förutsättningar och flera saker har nu fallit på plats, säger Sofia Kinberg, skolchef på SSHL.

Sofia Kinberg berärrat att en handlingsplan har formats som på några års sikt ska leda till en ekonomi i balans. Implementeringen började redan under andra halvåret 2023 vilket ledde till ett påtagligt lägre underskott än vad som tidigare prognostiserats.

Sofia Kinberg är skolchef på SSHL i Sigtuna.

Sofia Kinberg är skolchef på SSHL i Sigtuna.

Pressbild

Skänker allt

Styrelsen för stiftelsen skänker hela sin direktavkastning, totalt tre miljoner kronor, till SSHL för verksamhetsrelaterade kostnader. Dessutom får skolan ytterligare två miljoner kronor för att stärka ekonomi. Dessa pengar är inte öronmärkta för något särskilt ändamål.

Under de kommande fyra åren får skolan årligen tre miljoner kronor från stiftelsen som ska trygga ekonomin framöver.

– SSHL har funnits i snart 100 år och kommer att finnas i minst lika många år till. Frågorna från Skolinspektionen var berättigade och vi har sedan i höstas arbetat intensivt med dessa, säger Sofia Kinberg.

Vad är det som gjort att ni inte bär era kostnader år efter år?

– Dels fasade vi ut grundskolan, de sista niondeklassarna går ut nu i vår. Det är en omställningsperiod för organisationen som har haft konsekvenser för ekonomin vilket har tagit många år. Sedan är det omvärldsfaktorer som har påverkat mycket kopplat till fastigheter, räntekostnader, värmekostnader och matkostnader.

Senast den 19 augusti ska skolan ha redovisat sina åtgärder till Skolinspektionen.

– Vi kommer skicka in årsredovisningen och underlag till dem. Sedan är det deras bedömning som gäller, säger hon.

Plan att bygga upp aulan

I Skolinspektionens föreläggande framgick även att det finns ett övervärde i skolans fastighetsbestånd. Skolan kommer nu att ta ett banklån för att utveckla och förbättra skolans lokaler.

I den planen framöver ingår det att återbygga aulan som brann ned till grunden 2021.

– Vi lovar inget än men det ingår i planen. En aula är viktig för SSHL och vår verksamhet och det är vår ambition och vårt mål att få en ny aula på plats, säger Sofia Kinberg.