Tenöbadet är det ena och Eriksöbadet det andra. De två badplatserna delar att de båda klassas som EU-bad och därmed omfattas av direktiv från den belgiska huvudstaden. Baden är en av många ämnen där EU-beslut påverkar lokalt.

Kostar pengar

– Det är ibland en del större och omvälvande krav som ställs som ställer krav på verksamheterna och finansiering. Det är inte alltid det följer med utan förutsätter att skattebetalarna ska finansiera, säger Tina Runhem (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hon ser även uppsidor med EU:s inflytande.

– Våra representanter är på plats för att föra vår talan och jobba för de frågor vi vill driva. Vi är med i EU och det innebär skyldigheter och det innebär rättigheter, säger hon.

Tina Runhem (M), kommunstyrelsens ordförande, ser positivt på de krav EU ställer på kommuner som har så kallade EU-bad.

Tina Runhem (M), kommunstyrelsens ordförande, ser positivt på de krav EU ställer på kommuner som har så kallade EU-bad.

Stefan Källstigen

För att klassas som just EU-bad ska flera kriterier uppfyllas. Det huvudsakliga är att det är välbesökt och den gränsen går vid ungefär 200 besök per dag under säsongen. Antalet besökare fastställs genom kontrollräkning vid tre till fem tillfällen under en vecka.

Klassificeringen innebär bland annat att kommunen måste göra fler och tätare kontroller av badvattnets kvalitet och även säkra exempelvis bryggor.

– Vi är tvungna att förhålla oss till det och det vill vi göra också. Det innebär förbättringar för våra invånare, säger Tina Runhem.

Eriksöbadet är ett av två EU-bad i Vaxholm.

Eriksöbadet är ett av två EU-bad i Vaxholm.

Åsa Sommarström

Kommunen är ansvarig för kontroller av sina två EU:bad under badsäsongen och enligt Tina Runhem får de inte några ekonomiska bidrag för att uppfylla EU:s krav. Hon medger även att det innebär extra mycket arbete.

– Det handlar om att kunna erbjuda och säkerställa att våra invånare och besökarna som ska bada på våra badplatser inte utsätts för hälsorisker. Det är vi givetvis positiva till, säger hon.

Tydlig redovisning

Det ställs även extra krav på transparens. Exempelvis genom kravet på informationsskyltar med provtillfällen och resultat.

– Provtagning har gjorts även innan, men det har inte redovisats lika tydligt på platsen innan. Nu ska vi ta fler gånger per år också och det görs under en större regelbundenhet, säger hon.

Tina Runhem tycker att det är positivt att flera av en kommuns badplaster klassas som EU-bad.

– Det är ett kvalitetsbegrepp skulle jag säga, säger hon.

Eriksö Vaxholm.

Eriksö Vaxholm.

Åsa Sommarström

Även möjlighet att så många som möjligt ska kunna ta sig till badplatsen finns med i EU:s kravställan.

– Tillgänglighetsanpassningar är definitivt något som finns med i det hela. Där har vi jobbat med att även tillgänglighetsanpassa grillplatser, säger Tina Runhem.