Det skulle bli föreläsning och panelsamtal om högerextremismen och bemötandet av rasistiska idéer. På plats i foajén på Moment teater i Gubbängen fanns lokala politiker från arrangörerna V och MP, och personer från den antirasistiska stiftelsen och tidskriften Expo.

– Vi fikade och väntade på att samtalet skulle komma i gång. Plötsligt sprang det in maskerade personer med rökgranater som gjorde att det spreds röd rök. Jag tänkte direkt att det var nazister som ville störa mötet, säger Laura Roselli (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, som tillsammans med flera andra flydde från foajén in mot teatersalongen.

Enligt flera medier ska angriparna ha kastat in rökbomber, slagits och sprayat färg och tårgas i ansiktet på mötesdeltagare. Frilansjournalisten Mathias Wåg, profilerad antifascist, skriver på Aftonbladet att han var en av de som angreps:

”De tog sig rakt mot mig och började mata slag i mitt ansikte. Samtidigt stod en av angriparna och filmade.”

Polisen uppger att tre personer fick föras till sjukhus med ambulans. Uppgifterna om att angriparna var nazister har polisen inte bekräftat.

Enligt Laura Roselli (V) var tumultet snabbt över.

– Det gick väldigt fort, på bara någon minut. Det var modiga personer som stannade kvar i foajén och försökte kasta ut dem, säger hon.

Det panelsamtal som var en del av kvällens program genomfördes sedan ändå, trots attacken.

Ett möte på Moment teater attackerades av maskerade personer.

Ett möte på Moment teater attackerades av maskerade personer.

Mattias Kamgren

Manifestation på lördag

Med anledning av händelsen kommer Vänsterpartiet Stockholm på lördag klockan 12 att hålla en manifestation på Gubbängstorget, under parollen Gubbängen mot rasism.

– För att uppmärksamma att det antifascistiska arbetet fortsätter oavsett. Vi backar inte, säger Laura Roselli.

Hur tänker du kring säkerheten under kampanjen inför EU-valet?

– Jag vet inte vad som kommer att göras, men det är behövligt att fundera kring det.

Andreas Boonstra i Moments foajé där angriparna trängde sig in. Ute på torget patrullerar polisen.

Andreas Boonstra i Moments foajé där angriparna trängde sig in. Ute på torget patrullerar polisen.

Angie Gray

Aktuellt ämne på teatern

På Moment spelas under våren den hyllade föreställningen Världen av i går, som kretsar kring just vad extremism kan göra med ett samhälle.

– Det finns scener i vår föreställning som visar just den här typen av attack. Det känns surrealistiskt att det händer i verkligheten, säger Andreas Boonstra, regissör och konstnärlig ledare på teatern.

Han kastade sig själv på cykeln till Gubbängen på onsdagskvällen så fort han hörde vad som hänt. När han kom fram blinkade det av blåljus och torget var fullt av människor.

– Jag träffade alla chockade mötesdeltagare.

Dagen efter bär lokalen få spår av det som hände. Några möbler har rester av röd sprayfärg, det är allt. Andreas Boonstra säger att de kommer att tänka på säkerhetsaspekterna när de hyr ut lokalen framöver, men att dess roll som lokal mötesplats kvarstår oförändrad.

– Det här är en plats som står för öppenhet, åsiktsfrihet och demokrati. Det är bara fruktansvärt sorgligt om man ska behöva fråga arrangörer av ett möte om de har vakter, säger han.

Attacken har fördömts av flera politiker från både höger och vänster.

”En attack mot ett demokratiskt möte är en attack mot hela vår demokrati”, skrev statsminister Ulf Kristersson, enligt SVT.

För den som är i behov av krisstöd efter händelsen erbjuder Farsta stadsdelsförvaltning kontakt med mottagningsgrupp, via förvaltningens växelnummer 08-50818000.