70 procent av alla förpackningar ska vara återvinningsbara 2030. EU vill att samtliga medlemsländer ska underlätta återvinning. Allt i enlighet med unionens avfallsdirektiv. I Sverige har man valt göra det delvis genom att kräva FNI, fastighetsnära återvinning, från kommunerna.

Detta införs just nu i Upplands-Bro i de flerfamiljshus som ännu inte har möjligheten att sortera avfall. Radhus och villor har sedan tidigare möjligheten genom fyrfackskärlen vid deras bostäder.

Furuhällshöjden Bostadsrättsförening är en av många som fått FNI – fastighetsnära insamling. Upplands-Bro kommuns avfallschef Mikael Thelin visar resultatet.

Furuhällshöjden Bostadsrättsförening är en av många som fått FNI – fastighetsnära insamling. Upplands-Bro kommuns avfallschef Mikael Thelin visar resultatet.

Stefan Källstigen

Mikael Thelin är avfallschef i kommunen. Han konstaterar att det är från EU de initiala kraven kommer, särskilt när det gäller den så kallade avfallshierarkin. Detta är ett EU-direktiv som är antaget i den svenska miljöbalken och styr hur vårt avfall ska tas om hand.

– Ett exempel är att 60 procent av allt kommunalt avfall ska återanvändas eller återvinnas år 2030, säger Mikael Thelin.

Hur pass bra exempel är införandet av FNI på EU:s påverkan och krav?

– Det är utan tvekan det mest aktuella just nu. Då producenterna skött insamlingen tidigare så har det bara tickat på men nu har vi som kommun krav på oss att alla ska ha rätt till fastighetsnära insamling 2027.

Ska vara enkelt

En central punkt i införandet av FNI stavas enkelhet.

– Kan man sortera bort förpackningar redan där man bor så gör man hellre rätt än fel. Men är det jobbigt att göra rätt, ja, då slinker det ner i restavfallet vilket är den dyra fraktionen. Så det finns ju både ekonomisk vinning och framförallt miljönytta i det hela.

Tiden att förbereda för införandet av FNI var "fruktansvärt kort" enligt Thelon. Vad gäller den utmaningen lyfter han fram avfallssamarbetet man har med Knivsta, Sigtuna och Håbo. 

– Jag tror samarbetet är och har varit till jättestor hjälp att vara någorlunda i fas med all lagstiftning som kommer, säger Mikael Thelin.