I dag torsdag börjar den nya lagen gälla som ska ge polisen att möjlighet att visitera personer utan konkret brottsmisstanke, inom platsspecifika och tidsbegränsade zoner.

– Jag har hört att folk har farhågor om att polisen ska kontrollera vem som helst. Att ha säkerhetszoner kommer med en viss risk, för vi måste ha precision i det vi gör för att vara trovärdiga i de områden där vi har mest fokus, säger Stephan Kiernan, chef för lokalpolisområde Sollentuna där Upplands Väsby ingår.

Redan nu finns tre grader av visitation, berättar Stephan Kiernan.

– Det är skyddsvisitation som görs vid ett gripande, visitation vid skälig misstanke om narkotika- eller vapenbrott, och så förebyggande visitation vid misstanke om att det finns vapen på en person eller i ett fordon.

Förebygga missförstånd

Han och kommunpoliserna vill nu förebygga missförstånd bland invånarna i de tre kommunerna.

– Det viktiga är att kommunens invånare förstår syftet med varför polisen inför en säkerhetszon, säger Upplands Väsbys kommunpolis Luis Araya. 

Han menar att zonerna kan ses som ytterligare ett verktyg mot den grova brottsligheten. 

Hur väljer ni ut vilka områden i Upplands Väsby som kan bli aktuella?

– Zonen ska väljas ut när det är av synnerligt vikt att förebygga eller förhindra just skjutningar eller sprängningar på grund av en konflikt mellan olika grupper. Det kommer vara i dialog med kommunen när eller om behovet uppstår av att fatta beslut om en säkerhetszon, säger Luis Araya. 

Ser du några svårigheter med den nya lagen?

– För polisens del blir det ingen större skillnad i hur vi arbetar i dag, men vi måste vara precisa i vårt arbete. Bara för att vi har lagstödet betyder det inte att vi ska visitera alla i en säkerhetszon.

Visitationszonerna har fått skarp kritik av flera remissinstanser, bland andra Brottsförebyggande rådet, Diskrimineringsombudsmannen, Bris och Justitiekanslern.

Samtidigt krävs en kraftsamling mot våldet, menar Stephan Kiernan.

– Det dödliga skjutvapenvåldet har varit på oacceptabel nivå i flera år, så vi måste kraftsamla i samhället, säger Stephan Kiernan.