En ny resursskola ska startas i Älta under läsåret 2024-2025. Det var politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott eniga om på tisdagens möte.

– Jag tycker att alla elever ska ha möjlighet att utvecklas maximalt och vissa elever behöver ha väldigt små grupper, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).

Skolan ska rikta sig mot barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF, och ha plats för 30 grundskoleelver.

Elever kommer att kunna ansöka om en plats i skolan. Kommunen ska ta fram kriterier för hur urvalet ska göras.

– Den här skolan är för de elever som har störst behov av det lilla sammanhanget, säger Anne Sjö, rektor för Älta rektorsområde.

”Vi kommer att behöva lärare med specialkompetens, specialpedagoger och lärare som har arbetat med den här typen av elever tidigare”, säger Anne Sjö, rektor för Älta rektorsområde.

”Vi kommer att behöva lärare med specialkompetens, specialpedagoger och lärare som har arbetat med den här typen av elever tidigare”, säger Anne Sjö, rektor för Älta rektorsområde.

Johan Kristensen

Tomma lokaler

Vilken lokal verksamheten ska rymmas i är inte bestämt. 

Nacka har lokalytor motsvarande tre Globen som står tomma. Flera av dem är skolor och flera finns i Älta.

Nya Stavsborgsskolan har plats för 1 200 barn men är bara halvfull. Och drygt 2 200 kvadrat av gamla Strandparksskolan står tom efter att Dibber stängde sin grundskola förra sommaren och Stavsborgsskolans evakuerade elever flyttade till nya Stavsborgsskolan. Men troligen blir det ingen av de här lokalerna.

– Det blir sannolikt någonstans på Älta skola. De här eleverna kan behöva en liten miljö och egen ingång, säger Mats Gerdau.

Nyanställningar

Exakt startdatum är inte heller bestämt.

– Det blir under kommande läsår men inte redan i augusti, säger Anne Sjö.

Hon kommer att rekrytera mer personal.

– Det är ju en ny skola som kommer att öppna. Vi kommer att behöva lärare med specialkompetens, specialpedagoger och lärare som har arbetat med den här typen av elever tidigare.