Det är vardagsmorgon och inne på TM Bagarstuga pågår lunchförberedelserna. Ute är det grått och kallt och sommarens glassätande känns långt bort.

Men här har delägaren och konditorn Ted W Malon med hjälp av kollegan Susanne Forsberg gjort glass i flera veckor. Nyligen kammade de hem en drös priser i finalen på glass-SM.

– Vi är väldigt stolta och det betyder mycket. Nästa år tar vi ännu fler priser, säger Ted W Malon.

TM Bagarstuga tillverkar sin glass mellan maj och september ungefär. "Jag önskar att vi kunde göra glass hela året men vi bor i Sverige. Vi har börjat redan nu för att vi har gjort mycket glass till tävlingen", säger Ted W Malon, delägare och konditor.

TM Bagarstuga tillverkar sin glass mellan maj och september ungefär. "Jag önskar att vi kunde göra glass hela året men vi bor i Sverige. Vi har börjat redan nu för att vi har gjort mycket glass till tävlingen", säger Ted W Malon, delägare och konditor.

Angie Gray

Han hade under flera år arbetat på Thomas Montenegros bageri i stan. Men för åtta år sedan bestämde de sig för att göra slag i saken och öppna ett ställe ihop. Att det blev just Västerhaninge var en slump.

– Vi kollade på olika ställen i stan men där är det så hård konkurrens – det är så många bagerier att det nästan inte är någon mening. Då tänkte vi att varför inte göra något roligt och bra här i stället?

Ted W Malon och Susanne Forsberg berättar att de flesta kunder är traditionella i sina glassfavoriter. Choklad, vanilj och jordgubb går alltid hem. De säljer även mycket pistage och hasselnöt.

Ted W Malon och Susanne Forsberg berättar att de flesta kunder är traditionella i sina glassfavoriter. Choklad, vanilj och jordgubb går alltid hem. De säljer även mycket pistage och hasselnöt.

Angie Gray

Glassnykomlingar

Men att göra glass är relativt nytt – de drog i gång för tre år sedan. Ted W Malon besökte ett av Stockholms gelatoställen och tänkte "det här kan vi göra själva". Sedan gick han en kurs i gelato, först i Sverige och sedan i Italien.

Nu driver de en glasskiosk utanför och i fjol öppnade ett sommarkafé vid Årsta havsbad.

– Just nu brinner man verkligen för det – speciellt när sommaren närmar sig. Man tänker på det mer och mer. Med glass finns inga gränser, man kan göra glass av allt, säger Ted W Malon.

TM Bagarstuga har tagit priser tidigare år men denna gång blev det storslam med ett guld och två silver. Guldet tog man hem för sin chokladsorbet. Den görs på chokladfondue från Schweiz och en touch espresso.

TM Bagarstuga har tagit priser tidigare år men denna gång blev det storslam med ett guld och två silver. Guldet tog man hem för sin chokladsorbet. Den görs på chokladfondue från Schweiz och en touch espresso.

Angie Gray

Glassen görs runt hörnet, där de har tagit över Swedbanks gamla lokaler. En stor, rosa glassbanderoll täcker nästan hela vägen ut mot pendeltåget. Här inne tillbringas några timmar per dag med att experimentera. Men inspirationen hittar Ted W Malon i gångarna på lokala matbutiken.

– Jag tittar inte på glass – men kanske yoghurt. Vad är populärt? Blir det en bra glass? Sedan mixtrar och leker jag fram smaker.

Nyligen ledde experimenterandet till att man nästan presenterade en tzatzikiglass, innan man kom på bättre tankar.

– Teddan är mastermind och jag hjälper till, säger Susanne Forsberg.

 "Den svåraste biten var att få rätt konsistens. Sedan dekorerar vi på ett roligt och fint sätt. Det är något vi lärt oss själva", säger Ted W Malon när han och kollegan Susanne Forsberg visar hur de gör glassen.

"Den svåraste biten var att få rätt konsistens. Sedan dekorerar vi på ett roligt och fint sätt. Det är något vi lärt oss själva", säger Ted W Malon när han och kollegan Susanne Forsberg visar hur de gör glassen.

Angie Gray

Tuff tid i branschen

I finalen tävlade de mot erfarna konkurrenter från hela Sverige. Anledningen till succén tror de är enkel.

– Jag tror det handlar om vårt stora intresse. Om man har motstånd från kocklandslaget och konditorilandslaget så gäller det att kämpa, träna och ha intresse. Men vi har stor erfarenhet av att arbeta i konditori – vi vet hur det ska smaka, säger Ted W Malon.

På somrarna gör glassen att de utökar personalen med drygt 30 procent för kunna vara på tre ställen samtidigt. Ännu finns inga konkreta planer på att expandera mer.

– Det är många i branschen som kämpar nu, konstaterar Ted W Malon.

I dag har bageriet stammisar som kommer hela Haninge och Nynäshamn. "Vi har stammisar som kommer hit från Kungsholmen och äter frukost" berättar Ted W Malon.

I dag har bageriet stammisar som kommer hela Haninge och Nynäshamn. "Vi har stammisar som kommer hit från Kungsholmen och äter frukost" berättar Ted W Malon.

Angie Gray

Deras kostnader har ökat med drygt 25 procent – främst för personal och råvaror. Men det är fortfarande många som unnar sig fika.

Nu ser de fram emot en ny sommarsäsong.

– Om man älskar det man gör så är det enkelt. Ibland kommer jag till jobbet klockan två på natten och leker runt lite, säger Ted W Malon.

Snart blir det lättare, i höst går flyttlasset till ett hus i Västerhaninge.

– Då kan jag cykla hit, säger han.