Integrationsplikt, assimilation och flyktingens skyldigheter att följa lagar och föreskrifter betonas i Lidingö stads förslag till en reviderad integrationspolicy. Alla partier i oppositionen utom KD motsade sig förslaget i kommunstyrelsen den 11 mars.

Policyn syftar till assimilation – något som kritiserats av representanter för Vänverksamheten, Ansgarskyrkan, Lidingö församling, Rädda barnens lokalförening och Lidingö Rödakorskrets.

En av dem som reagerat är Hans Ulfvebrand, kyrkoherde i Lidingö församling.

– Ord är viktiga. När det börjar sliras mellan ­integration och assimilering – då får man dra öronen åt sig, säger han.

– Integration är när en person ska infogas i en större helhet, bli en del av ett sammanhang. Assimilering innebär att individen ska utjämnas och likformas.

Oppositionsrådet Daniel Larson (S) är också kritisk.

– Jag hoppas att fler hinner reagera på det här förslaget så att vi får möjlighet att ändra och justera. Det är ovanliga skrivningar och assimilationstanken står i skarp kontrast till integration.

”Bli en del av samhället”

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) håller inte med.

– Men jag förstår att det är belastat. Det handlar om att man ska ta till sig svenska värderingar. I utländska dokument skriver man ofta ordet assimilation.

– Vi ser ju att klansamhällen, samhällen utanför det svenska samhället, inte fungerar. Utgångspunkten är att nyanlända ska bli del av det svenska samhället.

Policyn har fokus på vad staden förväntar sig av nyanlända som söker hjälp. Den är tänkt att instruera tjänstemännen om hur de ska agera i mötet med nyanlända, enligt Daniel Källenfors.

– Den är tydlig, det håller jag med om. Man ska skaffa sig ett jobb och lära sig svenska.

– Kommunen förväntar sig att man blir en del av det svenska samhället enligt FN:s flyktingkonvention.

Kulturarv

En kritik staden haft att bemöta är att man inte skrivit något om vad staden står redo att hjälpa till med vad gäller bostäder, jobb och annat.

Enligt Daniel Källenfors hanteras det i andra dokument, medan policyn är mer principiell och övergripande.

Här står bland annat att nyanlända ska ta till sig det svenska kulturarvet och följa svensk lag.

– Det handlar om svenska normer och värderingar. Våra liberala värderingar, vårt sätt att se på arbete

Innebär assimilation att till exempel ukrainare som flyttar till Lidingö ska glömma sin kulturella bas?

– Nej, det menar vi förstås inte. Vi menar att de som söker hjälp hos kommunen ska införlivas i samhället och dela våra grundläggande ­liberala värderingar. 

Blir man rotlös om man lämnat sitt land och även ska överge sin kultur?

– Målet är att bli en del av det svenska samhället. Parallellsamhällen har inte slagit väl ut i Sverige.

Är det inte givet att alla har att följa svensk lag?

– Självklart, man hade inte egentligen behövt skriva det.

Ulf Bergsviker, föreståndare för Ansgarskyrkan, och Maria Widås, diakoniassistent i Lidingö församling, är båda skeptiska till den föreslagna integrationspolicyn.  "I policyn ser man den systematiska nedmonteringen av allt som har med mångfald att göra. Man pratar om svenskt kulturarv i stället för om demokrati", säger Ulf Bergsviker. "Att eftersträva total assimilering av minoritetsgrupper har verkligen inte lett till något positivt historiskt. Vi vill värna om varje människas egenart. Och ska man uttrycka sig kring plikter så måste man också tillhandahålla verktyg för att göra det möjligt att uppfylla dem", säger Maria Widås.

Ulf Bergsviker, föreståndare för Ansgarskyrkan, och Maria Widås, diakoniassistent i Lidingö församling, är båda skeptiska till den föreslagna integrationspolicyn. "I policyn ser man den systematiska nedmonteringen av allt som har med mångfald att göra. Man pratar om svenskt kulturarv i stället för om demokrati", säger Ulf Bergsviker. "Att eftersträva total assimilering av minoritetsgrupper har verkligen inte lett till något positivt historiskt. Vi vill värna om varje människas egenart. Och ska man uttrycka sig kring plikter så måste man också tillhandahålla verktyg för att göra det möjligt att uppfylla dem", säger Maria Widås.

Pekka Pääkkö