Under natten till söndagen den 3 mars körde en minibuss tillhörande Etiopiens ambassad upp på tvärbanans spår och krockade med en stolpe vid Alviks strand.

Incidenten orsakade problem i trafiken i flera timmar.

Varken SL eller polisen bedömde att det var en olyckshändelse.

– Vi drar slutsatsen att den måste ha kört upp vid Gröndal. Det blir någon form av rekord i spårkörning, sa SL:s presstalesperson Claes Keisu till Mitt i.

Nu skriver flera medier att polisen lägger ned förundersökningen.

– Ja, det stämmer, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisen till Mitt i.

Till Dagens Nyheter säger Carin Skagerlind, presstalesperson vid polisen:

– Vi kan konstatera att den förare som kan anses som skäligen misstänkt åtnjuter diplomatisk immunitet.

Polisen har enligt DN bedrivit en förundersökning som nu läggs ned.

Misstankar om flera brott

I ett mejl till tidningen Aftonbladet skriver polisen att brotten som utretts har varit grov vårdslöshet i trafik, framkallande av fara för annan samt smitning från trafikolycksplatsen:

"Under utredningen har den sannolika föraren identifierats. Polismyndigheten har dock bedömt att föraren åtnjöt s.k. diplomatisk immunitet. Av den anledningen har förundersökningen lagts ned."

Att bilister kör upp på tvärbanespåren händer ett tiotal gånger om året, uppgav SL för Mitt i. Allra vanligast är det i Gröndal. Oftast inser bilisterna tidigt sitt missöde och lyckas backa. I värsta fall måste bilden lyftas bort av en kran.

Etiopiens ambassad bad i mejl till flera medier om ursäkt för olyckan och uppgav att de startat en egen utredning.

Diplomatbil hittades övergiven på spåret

En diplomatbil körde under söndagsnatten upp på tvärbanespåret och fastnade. Föraren övergav bilen. Nu har Etiopiens ambassad bett om ursäkt.

En minibuss tillhörande Etiopiens ambassad körde upp på tvärbanans spår och krockade med en stolpe vid Alviks strand under natten till söndag.

Incidenten orsakade problem i trafiken i flera timmar.

Bilen ska ha kört upp vid Gröndal och färdats på spåret i ungefär två kilometer, enligt SL:s teori, rapporterar Expressen.

SL: Måste ju ha märkt spåret

Varken SL eller polisen tror att det är en olyckshändelse.

– Det känns som att man har valt att åka vidare, för man måste ju ha märkt att man inte var på en vanlig väg, sa SL:s presschef Andreas Strömberg till Expressen efter att bilen hittats. 

Etiopiska ambassaden har i ett mejl till Aftonbladet bett om ursäkt för det som inträffat:

”Vi har startat en internutredning för att ta reda på hur olyckan ska ha skett”.

Polisen utreder vårdslöshet i trafik.

Den övergivna diplomatbilen orsakade stora problem i trafiken.

Den övergivna diplomatbilen orsakade stora problem i trafiken.

Angie Gray

Diplomatbil hittades övergiven på spåret – ambassad ber om ursäkt

SL:s teori: Kan ha kört två kilometer ✔ Polisen utreder brott

SL om diplomatbilens vansinnesfärd: ”Rekord”

Den etiopiska diplomatbilen körde nästan två kilometer på tvärbanespåret innan den krockade med en stolpe vid Alviks strand, enligt SL.

– Vi drar slutsatsen att den måste ha kört upp vid Gröndal. Det blir någon form av rekord i spårkörning, säger SL:s presstalesperson Claes Keisu.

Under natten till söndag körde en minibuss som tillhör etiopiska ambassaden upp på tvärbanespåret. Färden tog slut när bilen mötte en stolpe vid Alviks strand.

Många frågor återstår men SL är övertygade om att bilen måste ha kört upp på spåret vid Gröndals kyrka.

Ungefär vid kyrkan delar vägbanan och spåren på sig, men diplomatbilen tros ha fortsatt upp på banvallen.

– Med tanke på att bilen stod med fronten mot Alvikshållet när den krockade drar vi slutsatsen att spåren vid Gröndal är det enda ställe den kan ha kört upp på, säger Claes Keisu.

”Blev nog ganska skumpigt”

En vanlig personbil hade inte klarat av att köra den förhållandevis långa sträckan på två kilometer. Den skulle ha fastnat vid farthinder som sitter där vägbanan och spåren delar sig, eller på någon av de fyra växlar som finns på sträckan mellan Gröndal och Alviks strand.

– Det blev nog ganska skumpigt, men den här bilen har hög markfri gång och det är anledningen till att man kunnat köra så långt, säger Claes Keisu.

Om SL:S teori stämmer är spårkörningen på två kilometer den längsta någonsin i Stockholm.

– Det här är någon form av rekord. Det finns ett tillfälle i december 2012 som en bil med en man, en kvinna och ett barn kom upp på spåret vid Mårtensdal och körde till Gullmarsplan. Men den sträckan är bara drygt en kilometer.

Att bilister kör upp på tvärbanespåren händer ungefär 10-12 gånger om året, enligt SL. Allra vanligast är det i Gröndal. Oftast inser bilisterna tidigt sitt missöde och lyckas ta sig därifrån på egen hand genom att backa. I värsta fall måste bilen lyftas bort av en kran.

– Den 14 februari i år var det en bilist som råkade komma upp på spåret i Gröndal. Bilisten kunde själv köra därifrån. Den 19 februari inträffade det igen. Då fick åtta herrar gunga bort bilen från spåret.

SL:s presstalesperson Claes Keisu.

SL:s presstalesperson Claes Keisu.

SL: Kan bli åtgärder

SL tycker att det är tydligt att bilister inte får köra upp på spåret.

– Det finns farthinder, stoppskyltar, skyltar där det står ”förbjuden infart” och ”FARA väg slutar” och blinkande varningslampor, säger Claes Keisu och fortsätter:

– Vi kan inte sätta upp grindar eller så. Spårvagnarna måste kunna köra.

Men, tillägger han, SL kommer se över om det finns ytterligare åtgärder att vidta efter olyckan med diplomatbilen.

– Varje gång en bil kör upp på spåret stör det trafiken och drabbar resenärerna. Så vill vi inte ha det.

Kanske inte kan fällas för brott

Polisen håller på att hämta in övervakningsfilm från olyckan, men har i skrivande stund inte fått in något material, skriver förundersökningsledaren, Timmy Malmgren.

Föraren var försvunnen när bilen hittades och polisen vet inte vem som suttit bakom ratten. De utreder om någon kan misstänkas för brott. Men det är inte säkert att föraren kan fällas.

”Om det skulle visa sig att en person som har immunitet har begått brott kan denne inte lagföras i Sverige”, enligt Timmy Malmgren.

Etiopiens ambassad har i mejl till flera medier bett om ursäkt för olyckan och uppgett att man startat en egen utredning av den.

Mitt i har sökt Etiopiens ambassad för en kommentar.

Minibussen tillhör Etiopiens ambassad.

Minibussen tillhör Etiopiens ambassad.

STHLMNEWS

SL om diplomatbilens vansinnesfärd: ”Någon form av rekord”

Polisens dilemma: Kan ha immunitet ✔ Fler spårkörningar – SL kan behöva agera: ”Drabbar resenärerna”