Vårdförbundet tackade nej till ett avtalsförslag på onsdagskvällen och kontrade med ett nytt.

Nu har Sveriges kommuner och regioner (SKR) och arbetsgivarorganisationen Sobona nobbat det motbudet.

Vårdförbundets främsta krav gäller arbetstidsförkortning, mer hållbara scheman och löneutveckling. Det skulle innebära "orimliga kostnadsökningar" enligt ett uttalande från SKR.

Ett annat konfliktskäl är att arbetsgivarsidan vill ha större rådighet över de anställdas arbetstider, med hänvisning till samhällets beredskap och Sveriges inträde i Nato.

Då blir det blockad

Om parterna inte kan enas innan klockan 16 träder en övertids- och mertidsblockad i kraft. Dessutom blir det stopp för nyanställningar.

– Konflikten berör cirka 8 000 medlemmar i Region Stockholm. Övertidsuttaget under ett åt motsvarar över 300 tjänster. Är det så dåligt ställt inom svensk hälso- och sjukvård att det inte fungerar om medarbetarna går hem när deras arbetstid är slut? säger Emma Jonsson, ordförande i Vårdförbundet Stockholm.

Jobbar deltid

Enligt Vårdförbundet är arbetssituationen så tuff att många, cirka 30 procent av medlemmarna, arbetar deltid för att orka med.

– Det är skrämmande. Arbetet är tufft och man får för lite återhämtning. Och under ledigheten störs många av förfrågningar om de kan gå in och ta extrapass, säger Emma Jonsson.

Hur påverkas patientsäkerheten under konflikten?

– Arbetsgivaren har haft tid på sig att vidta åtgärder. Och de kan beordra och förhandla skyddsarbete om det är fara för liv eller hälsa eller begära dispens.

Även bolagen

Blockaden gäller sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker i regionens verksamheter, samt i de fyra verksamheter som är bolag, Aisab (Ambulanssjukvården i Storstockholm), Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus AB.

Personal hos privata vårdgivare har andra avtal och berörs inte.

Vårdpersonal varslar om strejk: Stopp för övertid

Sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker. De berörs av det varsel om konfliktåtgärder som Vårdförbundet lade fram på torsdagen. Det sedan förhandlingarna med arbetsgivarsidan SKR och Sobona strandat.

Varslet består av övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad och omfattar Vårdförbundets 63 000 medlemmar i samtliga regioner i landet.

I Region Stockholm omfattas även personal i de fyra verksamheter som är bolag, Aisab (Ambulanssjukvården i Storstockholm), Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus AB.

Varslet börjar gälla torsdag den 25 april.

Vill orka heltid

Vårdförbundet anser att de inte fått gehör för sina krav på arbetsmiljö och jämställda löner.

– Var tredje medlem jobbar regelbundet övertid. Regionerna överutnyttjar medarbetarna med kortsiktiga metoder istället för att långsiktigt förbättra villkor. Vi vill ha förutsättningar att orka jobba heltid, vi vill ha hållbara scheman och fyra veckors sammanhängande semester på sommaren, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Nato-beredda

Ett annat konfliktskäl är att arbetsgivarsidan vill ha större rådighet över de anställdas arbetstider, med hänvisning till samhällets beredskap och Sveriges inträde i Nato.

SKR, Sveriges kommuner och regioner, skriver på sin webb att det ekonomiska läget är tufft och att regionerna har ett underskott på 30 miljarder kronor, och att Vårdförbundets yrkanden på arbetstidsförkortningar och löneökningar skulle kosta för mycket.

Från den 25 april är det övertidsblockad vid regionens vårdinrättningar.

Från den 25 april är det övertidsblockad vid regionens vårdinrättningar.

Anna Z Ek

Vårdförbundet varslar: Stopp för övertid och nyanställningar

✔ Anser att mertid och övertid satts i system av arbetsgivaren ✔ Avvisar Nato-medlemskap som skäl för arbetstidsrockader