Moderaterna föreslog att politikerna i Järfälla kommuns krisledningsnämnd ska säkerhetsprövas med tanke på det spända omvärldsläget. 

Men förvaltningen har nu kommit fram till att en säkerhetsprövning inte behövs då nämnden inte kommer att hantera information som är tillräckligt känslig.

– Eftersom nämnden inte kommer hantera så pass känslig information riskerar vi att bryta mot annan lagstiftning, exempelvis GDPR, om vi säkerhetsprövar alla ledamöter, säger säkerhetschefen Alexander Rajsic.

Missnöjd 

Emma Feldman (M), som la förslaget, är inte nöjd. 

– De har inte tittat på hela frågan. Min känsla är att de bestämt sig först och sen hittat en väg dit. Det finns flera kommuner som redan gjort det här.

Hon anser att kommunen måste vara mer proaktiv. 

– Vi kan omöjligen veta vilken typ av information vi kan tänkas att hantera i ett förhöjt säkerhetsläge. Vi har ett stort ansvar och Järfällaborna förväntar sig att vi tar säkerhetsfrågorna på allvar.

Ta det vidare

I kommunstyrelsen valde styret förvaltningens linje, men oppositionen kommer yrka på minoritetsåterremiss i fullmäktige.

– Vi har arbetat med den här utredningen i ett års tid. Det är väldigt avancerad lagstiftning och vi har tagit in en byrå som jobbar med säkerhetsskyddsfrågor som granskat utredningen och sett till att den följer gängse lagstiftning, säger Alexander Rajsic.

Skulle en säkerhetsprövning behövas går det skyndsamt, menar han. Och att jämföra kommuner mellan varandra går inte riktigt.

– Andra kommuner kan ha anläggningar eller omständigheter som spelar en viktig roll i Sveriges totalförsvarsplanering, som en strategisk hamn eller en flygplats.