I dag, den 27 april, skulle Återställ våtmarker ha genomfört sin största vägblockad någonsin på Centralbron. Men i och med taktikbytet blir den inte av. Det kan se ut som ett snubbeltramp på målsnöret, men det handlar om motsatsen, hävdar presstalespersonen Helen Wahlgren.

– Vi har haft enorma framgångar med vår kampanj och har deklarerat seger. Vi kommer inte längre limma fast oss på motorvägen med våra Återställ våtmarken-banderoller.

En motorvägsblockad anordnad av Återställ våtmarker.

En motorvägsblockad anordnad av Återställ våtmarker.

Pressbild/Återställ våtmarker

Avgörande detalj?

Det är viktigt för aktivisterna att betona att de inte kommer sätta sig på motorvägen med banderoller som det specifikt står ”Återställ våtmarker” på.

Om det är en medveten strategi för att kunna rättfärdiga nya motorvägsblockader i framtiden, med ett annat budskap, vill inte presstalespersonen Roxy Farhat svara på.

– Vi befinner oss i en akut klimatkatastrof. Om politiken går åt fel håll måste vi protestera i proportion till det.

Det är inte uteslutet att ni sätter er på motorvägen med andra banderoller?

– Vi har inga motorvägsaktioner planerade framöver, men motorvägen är en naturlig plats för demonstrationer, säger Roxy Farhat.

Genomslag värt nästan en miljard

Återställ våtmarker har räknat ut att mediagenomslaget för deras aktioner haft ett marknadsföringsvärde motsvarande 848 miljoner kronor.

– Det är i förhållande till om vi hade behövt köpa annonser för att nå ut med varumärket, säger Helen Wahlgren.

 Helen Wahlgren, presstalesperson för Återställ våtmarker.

Helen Wahlgren, presstalesperson för Återställ våtmarker.

Pressbild/Återställ våtmarker

Tejpar fast spärrarna: ”Förvirrat läge”

Aktivisterna fortsätter alltjämt med civil olydnad i Stockholm, bland annat plankningskampanjen ”återställ kollektivtrafiken” som pågått i en dryg månad.

Den går till på så vis att ett gäng aktivister sätter tejp runt spärrarna så att de fastnar i öppet läge. Sedan genomför de en så kallad massplankning.

– Vi har blivit lagförda för alltifrån försök och medhjälp till skadegörelse till egenmäktigt förfarande, men inte plankning. Det verkar vara ett förvirrat läge med många olika brottsrubriceringar, säger Helen Wahlgren.

Långsam demonstration i city

I dag kommer Återställ våtmarker, i stället för att sätta sig på Centralbron, att gå från Gustav Adolfs torg i en ”slow walk”: ett tåg av demonstranter som går i långsam takt och blockerar alla filer på gatan.

– Men nu släpper vi fram bussar, och naturligtvis även blåljuspersonal.

Återställ våtmarker vill inte avslöja vilken rutt demonstrationståget ska ta och har inte heller sökt tillstånd för aktionen, enligt Helen Wahlgren.

– Om vi hade ansökt om tillstånd hade vi fått gå på bakgatorna.