Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om den infekterade tvisten efter att Sollentunahems fastigheter på Malmvägen 14 och 16 ombildades till bostadsrätter 2019.

Hela processen har fått ett omfattande rättsligt efterspel då flera oegentligheter pekats ut i en särskild granskning.

"Vi är nöjda med domen"

I juni 2022 dömdes den tidigare ordföranden i Attunda tingsrätt att betala nästan 7 miljoner kronor. Han överklagade och nu har dom fallit i hovrätten. Där gjordes i stora drag samma bedömning – att mannen sålt lägenheter till utomstående som inte varit hyresgäster och flera av dem till släktingar och bekanta.

Nu togs fler lägenheter med i beräkningen, vilket innebär att skadeståndet höjdes till 9 962 028 kronor plus ränta.

Därutöver ska den tidigare ordföranden betala föreningens rättegångskostnader i tingsrätten och hovrätten, sammanlagt nästan 1 miljon kronor plus ränta.

– Vi är nöjda med domen och vi kommer inte att överklaga. Om motparten överklagar får vi ta ställning till hur vi ska göra då, säger Barkat Hussein, som är styrelseledamot i Brf Malmparken1.

Ska överklagas

Den tidigare ordföranden anser precis som tidigare att han inte har agerat för egen vinning utan bara för bostadsrättsföreningens bästa, och att domen därför är felaktig. Hans ombud Johan Petri har meddelat att domen kommer att överklagas till Högsta domstolen.

– Jag tycker inte att hovrätten har begripit någonting. Den här domen gör det omöjligt att genomföra ombildningar i områden med betalningssvaga hyresgäster, säger han till Hem&Hyra.