PRESTIGE. Nisse Nordström,92 år, fick det prestigefyllda Zornpriset i guld för genuint och dansant spel av låtar från Uppland. Foto: Frida Gunner Brooke

Fick åtråvärt pris på ålderns höst

Nisse Nordström från Upplands Väsby vann det eftertraktade Zornpriset i guld. – Det var något man aldrig hade trott man skulle få.

  • Publicerad 15:55, 18 jun 2013

Nisse Nordström har med sina snart 92 år på nacken en lång erfarenhet inom spelmansmusikens värld och i år fick han det ultimata beviset på sina prestationer. Då han tilldelats det mest ärofyllda priset för en spelman, Zornpriset i guld, för enligt juryn genuint och dansant spel av låtar från Uppland.
– Det här var något som man aldrig trott jag skulle få, säger Nisse Nordström.
Nisse är född i Bladåkers socken i Roslagen. Det var även där han började sin musikaliska resa genom att tjuvlyssna på spelmännen och på så sätt lärde han sig bemästra fiolen vid fem års ålder.
– På den tiden fanns inga kurser, så man fick tjuvlyssna på gubbarna, det var ju ingen som lärde en. Men jag hade ett enormt musikintresse och det har funnits kvar genom livet.
Senare lärde sig Nisse även att spela nyckelharpa och fick mer och mer gehör för sin musik. Han är både den äldste och första spelmannsmusikern som anställts av kommunen i Sverige. Sin första utmärkelse från zornmärkesnämnden fick Nisse 1959 då han fick ett diplom och 1974 erövrade han riksspelmanstiteln. Men den senaste utmärkelsen ser han som den största.
– Det här är det största priset man kan få som spelman och jag är själklart glad och stolt. Men med priset kommer även att jag måste spela på Skansen, vilket jag ska göra senare i sommar. Jag är ju en gammal man och sitter i rullstol så jag blir lite trött, säger han.
Trots åldern är Nisse fortfarande aktiv inom musikens värld och han tror att musiken har hjälp honom genom livet. Idag har Nisse ett barn av tre kvar i livet och han har även förlorat sin fru.
– Musiken har betytt allt och jag tror inte att jag hade varit som jag är idag om det inte varit för den.