FIRADE. Kian var med och firade på 20-årsjubileumet Foto: Simon Markusson

20 år för kristet föräldrakooperativ

Förskolan Senapskornet, som är en av Väsbys tre kooperativa förskolor, firar sitt tjugonde år. Delaktighet och gemenskap är en stor del av verksamheten som har en kristen profil.

  • Publicerad 15:29, 21 maj 2013

Under 1990 och 1991 träffades några föräldrar på den öppna förskolan i Pingstkyrkan i Väsby. De funderade över hur barnomsorgen skulle lösas längre fram, och tanken om ett föräldrakooperativ föddes. De ville ha en större delaktighet och möjlighet att påverka sina barns förskola. Tanken utvecklades till det som idag är Senapskornet, ett föräldrakooperativ med kristen profil. Förskolan, som ligger vid Stallgatan i centrala Väsby, är populär.
 
– Vi har kö till förskolan. Det verkar som om det blir allt mer populärt, tycker Carina Ågren, förskolechef. Vi har ju en särskild profil och lite mindre barngrupper. Sen är vi ute väldigt mycket också, det tycker folk om.

På Senapskornet går 48 barn. I varje barngrupp finns två heltidsanställda pedagoger. Endre Barat är ordförande i styrelsen på Senapskornet. Han har tre barn som går på förskolan. 

– Jag ska inte sticka under stol med att det är mer jobb än om man har sina barn på en vanlig förskola, säger han och skrattar. Men jag och de andra föräldrarna har gjort det valet och vi tycker att det är värt det. 

– Det är en arbetsinsats, men man investerar i sina barn. Det är små grupper och det är en familjär stämning. Det är en gemenskap, inflikar Åsa Bergström som har ett barn på förskolan. 

– Ibland jobbar vi jour och hoppar in om någon pedagog blir akut sjuk, men det är bara roligt, fortsätter hon. För att fira de 20 senaste åren hölls ett kalas på Senapskornet. Ponnyridning, barnteater och andra aktiviteter för familjerna. 

– Vi är här för att förskolan fyller år idag. Det roligaste var att man fick dansa, tyckte Kian, 6.