Ordningsproblem har tvingat kommunen att stänga offentliga toaletten på Sundbybergs torg. Foto: Ulrica Andersson

Offentlig wc i centrum kan tas bort

Den offentliga toaletten vid Sundbybergs torg föreslås tas bort efter larm om drogförsäljning, våldtäktsförsök och allmän oordning. – Vi ska inte flytta toaletten till andra sidan järnvägen, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C).

  • Publicerad 13:15, 13 jun 2018

Vi ska inte flytta toaletten till andra sidan järnvägen.

Kritiken mot den offentliga toaletten på Sundbybergs torg har pågått i flera år. Polisen har larmat om att toaletten används för att sälja narkotika. Våldtäktsförsök från platsen har också anmälts. För sundbybergsbor har toaletten, som periodvis varit stängd på grund av problemen, blivit ett känt tillhåll för missbrukare.

I våras föreslog kommunens tjänstemän att den offentliga toaletten istället skulle placeras intill tunnelbaneuppgången vid Stationsgatan - att den alltså skulle flyttas till andra sidan järnvägen.

Förslaget togs inte väl emot av fastighetsägare och grannar som också klagat till kommunen.

“Där finns en förskola och ni ska nu utsätta barnen för oberäkneliga knarkare och alkoholister med slängda kanyler, fimpar, flaskor runt om. Är det vad ni vill ha på ert ansvar, att ett barn stuckit sig på en nål eller blivit skrämt/antastat av en närgången knarkare?” skriver en bekymrad medborgare till kommunen.

Ansvariga politiker verkar nu ha tagit till sig kritiken.

– Det är inte bra att toaletten ligger i centrala Sundbyberg. Det är sorgligt, men det är för mycket problem. Vid nästa sammanträde i stadsmiljönämnden föreslår jag därför att vi helt tar bort toaletten, säger Stefan Bergström.

Hur blir det med förslaget att flytta den till andra sidan järnvägen?

– Vi ska inte flytta toaletten till andra sidan järnvägen. Den ska inte stå i de centrala delarna. Behöver man gå på toaletten så finns det restauranger, säger Stefan Bergström.

Smaken är inte, som baken, delad i denna fråga. Ett ledamotsinitiativ är 19 juni undertecknat både av det grönblå styret och av oppositionspartierna S och V: "Nämnden beslutar att den offentliga toaletten i centrala Sundbyberg avvecklas och att alternativ placering utreds av förvaltningen."

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47