SKOTTEN. Här sköts det två männen. Bara några meter därifrån ligger en förskola, men alla barnen hade gått hem för dagen när skjutningen inträffade. Foto: Leif Oldenburg

Morden kan vara en hämndaktion

Dubbelmordet i Hallonbergen kan ha varit en hämndaktion i en pågående gänguppgörelse. De två männen som sköts till döds på Skidbacken kom inte från stadsdelen.

  • Publicerad 01:15, 15 nov 2018

LJUS. Några otända ljus fanns på platsen morgonen efter dödsskjutningen. Foto: Leif Oldenburg

Det är oklart varför de två männen som sköts till döds på Skidbacken i måndags kväll befann sig i Hallonbergen. Enligt flera uppgifter ska en av männen ha tillhört en kriminell grupp från Stockholms södra förorter. Den 4 november blev medlemmar i gruppen beskjutna i Hagsätra. Två personer skottskadades. Även då flydde gärningsmännen på en moped.

Polisen vill inte uttala sig om vad som kan ligga bakom dödsskjutningen i Hallonbergen.

– Vi har genomfört en teknisk undersökning som ska utvärderas och förhör olika personer. Så mycket mer kan vi inte berätta just nu, säger polisens presstalesman Per Fahlström.

Många skott

De två skjuta männen uppges vara i 20-årsåldern. Vittnesuppgifter talar om att det avlossades sju-åtta skott mot männens hyrbil. Andra vittnen berättar om närmare 30 skott under kort tid, vilket i så fall talar för att gärningsmännen använde ett eller flera automatvapen.

– Det är ingenting jag kan kommentera, säger Per Fahlström.

I veckan har personal från det lokala polisområdet varit på plats i Hallonbergen för att tala med personer som kan ha sett något avvikande i måndags kväll.

– Det är en allvarlig händelse när två människor avlider efter att ha blivit skjutna. Vi har haft en viss nedgång när det gäller skjutningar i Stockholm under 2018 men skjutningarna går i vågor. Vi lutar oss inte tillbaka, tvärtom är vår ansträngning att hålla nere skjutningar, minska våldet, beslagta vapen och lagföra dem som begår brott fortsatt lika stor, säger Erik Widstrand, polismästare och kommenderingschef i regionens särskilda händelse Max, i ett pressmeddelande.   

Vid denna tidnings pressläggningar ännu hade ingen misstänkta gripits.

Kartläggning

Enligt forskningsrapporten ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige” som publicerades i veckan ingår 776 personer i landets gatugäng. Så många som 5 094 ingår i olika löst sammansatta nätverk.

Enligt rapporten är mc-gängen den största gruppen inom den organiserade brottsligheten. Tillsammans med underavdelningar beräknas mc-gängen ha 5 693 medlemmar.

Sammanlagt 15 244 personer har kartlagts i undersökningen.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09