Vårloppisarna i Hornstull blir inte av. Foto: Daniel Söderberg/Hornstulls marknad

Marknader i Hornstull ställs in efter corona

Premiären för Hornstulls marknad läggs på is efter regler om begränsade sammankomster och den välbesökta återvinningsfesten som skulle inträffa i slutet på maj ställs in av ekonomiska skäl.

  • Publicerad 15:23, 31 mar 2020

Genom de nya reglerna om begränsade sammankomster hade Hornstulls marknad som skulle haft premiär i helgen förbjudits. Arrangörerna bestämde dock redan 17 mars för att ställa in marknaden både i april och maj efter råd från polis och myndigheter.

–  Detta har stor ekonomisk påverkan för oss då dessa är våra viktigaste månader intäktsmässigt. Således är det tveksamt om marknaden kommer att kunna genomföras 2020 men vi hoppas på att hitta en väg vidare och genomföra marknaden i någon form. Men det ser mörkt ut, skriver Fredrik Lindstål, styrelseordförande och vd för organisationen Glad Stad som driver marknaden.

Återvinningsfesten som drivs av föreningen Medveten Konsumtion lockar varje år tusentals besökare till Hornstull som vill fynda loss på Nordens största loppis. Loppisen hålls vanligtvis den sista söndagen i maj men nu meddelar arrangörerna att den i år kommer att göra ett uppehåll på grund av det ekonomiska läget.

– Det är så otroligt tråkigt att det ställs in, men vi har helt enkelt inte råd, säger Alexandra Davidsson, generalsekreterare på Medveten Konsumtion.

Maxgräns för besökare

Det är coronaviruset som har satt ekonomin i gungning hos föreningen och de utgifter som behövs för att täcka polistillstånd, marknadsföring och flyers räcker inte till. Reglerna om att inte arrangera sammankomster för över 50 personer skulle också kunna ställa till det även i maj.

– Då vi misstänker att de nuvarande reglerna kan komma att hålla i sig går det inte heller att lägga mer arbetsinsatser, säger Alexandra Davidsson. Hon lägger också till att de är tacksamma för allt stöd de kan få för att kunna öppna upp igen i framtiden.

Arrangörerna för både återvinningsfesten och Hornstull marknad understryker att de har full förståelse för de riktlinjer som ges och att alla behöver ta sitt ansvar för att följa dessa.