MÅLMEDVETEN. 15-åriga Greta kommer sittstrejka för klimatet varje dag under skoltid ända fram till valet. Foto: Sacharias Källdén

Greta, 15, sittstrejkar för klimatets skull

När 15-åriga Greta satte sig utanför riksdagshuset klockan 8 under måndagsmorgonen med beskedet att hon kommer sittstrejka för klimatet varje dag under skoltid ända fram till valet, väckte det stor uppmärksamhet i flera läger. Här berättar hon om sitt beslut.

  • Publicerad 17:42, 20 aug 2018

Alla måste få veta att vi befinner oss i en avgörande pågående kris

”Första gången jag hörde talas om klimatkrisen var i första klass. Då pratade läraren om att man skulle släcka lampor under Earth Hour, för att uppmärksamma och stoppa den globala uppvärmningen. Jag tyckte att det var konstigt och tänkte att det inte kunde stämma, om människor hade förmågan att rädda vårt klimat – så skulle väl exakt allting vi gör handla om just det?

När jag blev 12 år läste jag en artikel om flygutsläpp och blev mer engagerad. Både jag och mina föräldrar började läsa på om det. Jag gick nyligen med i en ungdomsgrupp som på olika sätt agerar för att valet 2018 ska bli ett klimatval. Några strejkar på sina skolgårdar, men jag tänkte att det här är bästa platsen eftersom det är här beslutsfattarna finns. Eftersom ingen nappade bestämde jag mig för att göra det själv.

Jag får lite ont i ryggen av att sitta här men det får man acceptera. Det är min moraliska skyldighet att göra det jag kan. Jag vill att alla ska få veta att vi befinner oss i en avgörande pågående kris, att människor vet om det är det första steget. Det här är ett sätt. Men det räcker inte att inspirera och peppa när läget är så allvarligt som det är nu, man kan heller inte lasta enskilda individer, det krävs drastiska åtgärder. Beslutsfattarna måste agera och också sätta press på företag att ställa om till klimaträddande alternativ.

De allra flesta har gett mig positiv respons, men vissa säger att det bara är en ursäkt för att skolka. Men jag har med mig mina skolböcker och kommer inte efter. Mina föräldrar vill så klart att jag ska vara i skolan, men de förstår också hur viktigt det här är för mig.

Flera medier och organisationer har redan pratat med mig, bland annat Greenpeace och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Han sa att det är bra att jag gör det här, men tyckte att jag borde gå i skolan istället. Men varför ska jag utbilda mig när det inte finns någon framtid kvar där jag kan använda mig av utbildningen, om klimatkrisen får fortsätta?”

MATSÄCK. Greta äter sin medtagna matlåda. I ryggsäcken har hon skolböcker, för att inte hamna efter i undervisningen. Foto: Sacharias Källdén

Klimatradikalen Greta Thunberg

Ålder: 15

Gör: Går i nionde klass i Bergshamra

Bor: Kungsholmen

Visa merVisa mindre

Budskapet

På ett flygblad med information om den pågående klimatkrisen kunde förbipasserande också läsa: "Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med. Jag heter Greta och går i årskurs 9. Och jag skolstrejkar för klimatet fram till valdagen".