Besviken. Anders Jörle menar att brott även sker på dagarna när kamerorna inte är på. Olof Palmes grav (bilden) har blivit vandaliserad flera gånger. Foto: Pekka Pääkkö

Trots vandalisering – nej till övervakning på dagarna

Gravskändningar och droghandel. Församlingen har fått rätt att kamera­övervaka nattetid, men inte dygnet runt. "Fullkomligt ofattbart" säger Anders Jörle, ordförande i kyrkorådet.

  • Publicerad 12:18, 8 okt 2021

Handlar
det om en socialt utsatt person eller är det
ett planerat och
politiskt dåd?

Integritetsskyddsmyndigheten har gett Adolf Fredriks församling i Stockholm rätt att kamerabevaka kyrkogården alla dagar klockan 22-06 – med undantag för tillfällen då kyrklig aktivitet pågår.

Men församlingen menar att övervakning krävs dygnet runt på grund av problem med vandalisering och droger. Därför överklagade man beslutet till förvaltningsrätten, som nu har gett avslag.

Ebbas grav. Ebba var 11 år när hon dödades i attentatet på Drottninggatan 2017. Graven har flera gånger utsatts för vandalisering. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Förvaltningsrätten konstaterar i sin dom att det finns flera berättigade syften med övervakning som är av betydelse. Men inte dygnet runt. Man anser inte att församlingen har kunnat bevisa att det väger tyngre än enskilda människors rätt att inte bli filmade.

– Jag läser domen som att man tycker att det är acceptabelt med en viss mängd brottslighet i centrala Stockholm, säger Anders Jörle, kyrkorådets ordförande i Adolf Fredriks församling.

– För mig är det fullkomligt ofattbart. Filmen är ju bara tänkt att plockas ur kamerorna när det har hänt något allvarligt som behöver utredas, och förhoppningen är att övervakningen också ska fungera preventivt. Det är inte självklart att det är värst på natten, det är mörkt en vintermorgon mellan sex och åtta också.

Tackam. Stefan Åkerlund, pappa till Ebba, är tacksam över att det åtminstone blir kameror på nätterna. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Anledningen till att församlingen har ansökt om övervakning är upprepad vandalisering av gravar på kyrkogården. Bland annat har 11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlunds grav, ett av offren vid terrordådet på Drottninggatan, skändats upprepade gånger för ett par år sedan.

Så sent som i augusti utsattes Olof Palmes grav för vandalisering, något som det fortfarande finns spår av.

– Då gick man in och sågade ner ett träd vid graven, och tömde ut någon typ av färgmedel över gravstenen. Det är svårt att få bort, säger Anders Jörle.

Vidare berättar han att församlingen också vill övervaka på grund av medarbetarnas ”tilltagande otrygghet”.

– Det här är utsatta kvarter och det sker en del knarkhandel och knarkande kring kyrkan. Jag vet att Johannes församling också har problem, där är det vanligare med prostitution i och med att kyrkogården ligger i anslutning till Malmskillnadsgatan.

– Har man det på film är det lättare att förstå brottets karaktär. Handlar det om en socialt utsatt person som har gjort det här eller är det ett planerat och politiskt dåd? För anhöriga som drabbas är det förstås väldigt påfrestande.

Kommer ni att överklaga domen?

– Jag tror att det är för sent, och vi har inte hunnit eller orkat.

Vandalisering.”Det träd som sågades ner vid Olof Palmes grav var mellan tio och tolv år gammalt” säger Anders Jörle. Foto: Pekka Pääkkö

Stefan Åkerlund, pappa till Ebba, besöker graven flera gånger om dagen. För ett par år sedan var det en man som upprepade gånger gjorde åverkan på bland annat Ebbas grav. Stefan tog senare mannen på bar gärning och brottade ner honom.

– Det var inte så lätt. Det var en stor man, men jag lyckades stoppa honom.

Mannen dömdes till två månaders fängelse för brott mot griftefriden.

Att det blir kameraövervakning i alla fall på nätterna är något Stefan ser positivt på.

– Det kan ha preventiv verkan och man kan få reda på om det är systematisk vandalisering eller mer någon fyllegrej.

I fokus. Adolf Fredriks kyrkogård, Foto: Pekka Pääkkö